Laptele de la fermieri costă infim față de tariful perceput clienților în supermarket, unde un litru de lapte a ajuns la 10-12 lei litrul.

La poarta fermei, laptele este cumpărat de firme cu numai de 1,65 lei litrul în regiunea Maramureșului, arată publicația eMM.

”Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă de la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri.

Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos”, susține Alexandru M., un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş). Acesta a anunțat că vinde ferma cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru suma de 50.000 de lei.

În 2013, același om primea pe un litru de lapte 1,5 lei, în condițiile în care pe raftul magazinului costa apoi 2 – 3 lei. De asemenea, atunci un litru de motorină era mai puţin de 4 lei, iar acum preţul este cel puţin dublu.

”Dacă nu găsesc o persoană interesată să cumpere ferma, abatorul o să fie următorul pe listă, dar chiar şi acolo trebuie să stai la rând, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care lichidează ferma. Acum, se fac programări pentru tăierea animalelor peste trei săptămâni, cel mai devreme. Interesul statului este să pună la pământ acest sector”, consideră fermierul/

Un alt fermier, dar din Arad, vinde laptele cu 2,5 lei, dar din import, în special din Ungaria şi Polonia, vine lapte cu 2,8-3 lei/litru.

”Multinaţionalele îi amăgesc pe producătorii români şi fermierii vor vinde vacile sau le abatorizează. Cum a fost sectorul creşterii porcului pus la pământ în câțiva ani cu aceleași politici, aşa va fi şi cel al creşterii bovinelor”, susține fermierul.

Procesatorii se apără și spun că dacă ar plăti mai mult pe lapte, prețul la raft ar crește și mai mult. 

coral