Au trecut aproape 30 de ani de la câştigarea independenţei Republicii Moldova, faţă de Uniunea Sovietică, însă, se spune că traiul în acest loc, este la fel de greu. De-a lungul timpului s-au făcut mai multe reportaje, în care localnicii și-au exprimat nemulțumirea față de veniturile lunare foarte mici. Cât de ieftină este, de fapt, viața în Republica Moldova. Cu 2.500 de lei salariu ești ”împărat”

Cât de ieftină este, de fapt, viața în Republica Moldova

Se spune că și acum, Republica Moldova a rămas aproape la acelaşi nivel la care a fost adusă de către ruşi în perioada comunismului. Salariile sunt foarte mici, iar cel mai greu este pentru pensionari. Potrivit unui reportaj realizat în urmă cu aproape patru ani, statul sau autorităţile locale nu au făcut investiţii în ultimul sfert de secol.

Drept urmare, imaginea este dezolantă în mediul rural din fosta Basarabie. Cu toate astea, în capitala Chişinău şi oraşele mai mari se mai văd urmele Occidentului

Aici s-au investit în magazine sau vilele de la periferie. Însă,  în satele republicii timpul parcă a stat în loc. Localnicii rămaşi acasă, cei care nu au părăsit țara, sunt  nevoiţi să trăiască din pensii de 25 de euro sau salarii de 50 de euro pe lună. În Moldova, cu un salariu de  2.500 de lei, te poți considera un „Împărat”.

Un bătrân din fosta Basarabie trebuie să se descurce cu cei 500 de lei moldoveneşti. Pensie pe care o primeşte de la stat, echivalentul a 100 de pâini pe lună.

Salarii Republica Moldova

– un director de cămin cultural câştigă 1.000 de lei moldoveneşti pe lună

– un vânzător la magazin  primește 1.500 de lei. Asta înseamnă aproximativ 70 de euro pe lună.

Deși viața nu este ușoară în Moldova, prețurile la alimente și alte produse nu sunt deloc mici. De exemplu, până în urmă cu trei ani, o pâine costa 5 lei moldovenești, adică echivalentul unui leu în România.

”Am 525 de lei pensie, adică exact atât cât să nu mor de foame. O ducem rău de tot. Cei în putere mai cultivă pământul şi se duc cu producţia la piaţă, unde mai câştigă un ban. Dar eu, care sunt bolnav cu inima, ce fac?”, spunea un pensionar din satul Gura Bîcului.

Despre Republica Moldova

-este situat în sud-estul Europei

– Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud

– are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 430 de metri la extremitatea sa sudică

-nu are ieșire directă la Marea Neagră

– În procesul dezmembrării Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența la 27 august 1991

-pe 29 iulie 1994 a fost adoptată prima constituție a Republicii Moldova

– Începând cu anul 1990, teritoriul Republicii Moldova situat pe malul estic al fluviului Nistru este sub control de facto al regimului separatist din Transnistria

– Republica Moldova este stat membru al Organizației Națiunilor Unite

– Republica Moldova a implementat primul Plan de Acțiune de 3 ani în cadrul Politicii Europene de Vecinătate

-este o republică parlamentar. Aceasta are un președinte în calitate de șef al statului și un prim-ministru în calitate de șef al guvernului coral