Starea de alertă a fost prelungită până la jumătatea lunii martie 2021 şi, în acest context, mulţi români se întreabă câte persoane au voie să participe la un botez sau o nuntă în biserică şi restaurant.

Câte persoane au voie la botez, cununie civilă şi religioasă sau nuntă în starea de alertă din 2021? În starea de alertă, sunt interzise petrecerile private, inclusiv botezurile şi nunţile.

Mai exact, conform legislației prin care a fost prelungită starea de alertă cu încă 30 de zile, se propune “menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente”.

În ceea ce privește activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, acestea “se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.

Câte persoane au voie la botez, cununie civilă sau nuntă în starea de alertă din 2021? Ceremonii religioase

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, afirmă că ”ceremoniile religioase precum botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale, iar acestea se pot desfășura în prezența a cel mult 16 persoane”.

HOTĂRÂRE nr. 35 din 10 februarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 februarie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 arată că “activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.

La slujba de botez, pot intra în biserică 16 persoane, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Totodată, la intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.

Masca este obligatorie în interiorul locașelor de cult, astfel încât să acopere gura și nasul.

coral