Nu am putea încheia anul fără să vă prezentăm un scurt istoric al evenimentelor importante petrecute în mandatul managerei Claudia Gherman, zicem noi, care au marcat pe unii dintre angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Încă de la preluarea funcției, d-na Gherman a înțeles greșit rolul pe care l-a primit odată cu înscăunarea ei, sau mai bine zis a uitat că trebuie să reprezinte instituția pe care o conduce și nicidecum să își urmeze interesul personal, instinctul de răzbunare pe tot ceea ce îi amintește de vechiul manager, în mintea ei creându-se o realitate distopică !

Profitând de puterea și posibilitatea de a decide singură, a început, cu pași mici dar repezi, să se răzbune pe angajații care nu se pliau pe noile tehnici manageriale. Unii mai repede, alții mai târziu au renunțat la această luptă, în funcție de rezistența psihică a fiecăruia.

Dar să vedem de ce pleacă angajații spitalului, sub conducerea managerei Gherman:

În cele mai multe cazuri își folosește funcția și poziția pe care o are în conducerea spitalului pentru a intimida și pentru a amenința angajații, punând la îndoială orice informație care vine de la ei, dar nu de la toți angajații. „Garda de corp”- o elită de lingăi, spune întotdeauna adevărul, restul sunt etichetați ca mincinoși și incompetenți!

Pentru a intimida, îi amenință cu comisia de disciplină și le subminează autoritatea în fața colegilor.

Dă sarcini de serviciu, dar în afara atribuțiilor din fișa postului, apoi le cere explicații și îi ironizează că nu fac nimic din ceea ce trebuie să facă.

Ignoră informațiile care i se aduc la cunoștință, crezând că toată lumea o sabotează, apoi nu recunoaște că știe de problemele existente.

Prin aceste tehnici de abuz psihologic induce angajaților o stare generală de angoasă, de neîncredere, de nesiguranță, sentimente de rușine, de neputință. Astfel recurge la intimidare verbală, umilire, hărțuire, strigăte, amenințări de diferite forme și înlăturarea puterilor decizionale. Aceste tehnici duc la pierderea stimei de sine și alterarea relației cu mediul profesional, pasivitate, apatie, frică, nervozitate, reticența de a vorbi deschis, neputință și resemnare.

Lista neagră a managerului

În cazul în care ați uitat, vă reamintim care sunt angajații care au ales, voit sau constrânși, să nu mai facă parte din echipa doamnei manager. Altfel spus, Spitalul a pierdut o echipă valoroasă de medici (echivalentul echipei unei întregi secții clinice!):

       Dr. Lucian Fodor, medic chirurg, fostul șef al Compartimentului Chirurgie Plastică a demisionat împreună cu Dr. Raluca Sobec, medic chirurg la aceeași secție. Ambii nu au mai rezistat presiunilor și umilințelor la care au fost supuși de către conducerea spitalului;

       Dr. Monica Mleșnițe, medic ATI, fost șef al Secției Clinice ATI I s-a transferat la un alt spital;

       Dr. Dan Colhon, medicul șef al Laboratorului de Analize Medicale a fost forțat să-și dea demisia și a fost înlocuit de un medic UMF-ist;

       Dr. Tunde Kovacs care împreună cu Profesorul Florin Stamatian a fost fondatoarea Institutului Imogen, a fost forțată să-și dea demisia;

       Dr. Raluca Tat a demisionat de la conducerea Unității de Primiri Urgențe;

Dacă doamna manager și acoliții ei nu au reușit cu unii medici să-i facă să plece, adică să le „facă vânt”, atunci i-au retrogradat neținând cont de meritele profesionale sau de performanțele organizatorice:

Dr. Dan Dîrzu, medicul șef al Compartimentului de ATI de la Chirurgie II a fost înlocuit abuziv cu un medic UMF-ist angajat prin transfer, un oarecare Breazu (nume predestinat?) chiar dacă această structură nu este una clinică și nu exista ½ post vacant pentru medic; De reținut că medicul Dan Dîrzu a adus Compartimentului ATI la un nivel la care mulți angajați ai compartimentului nu au sperat că va ajunge vreodată;

       Dr. Mihaela Trif, șefa Secției de Oncologie Medicală a fost schimbată fără nicio explicație;

       Dr. Marius Fodor a fost înlocuit din funcția de medic șef al Secției Chirurgie Vasculară;

Obsesia domneai manager pentru răzbunare nu se oprește doar la medici (unde am avea un pic de înțelegere pentru invidie colegială, gelozie profesională sau poate chiar pentru un voalat complex de inferioritate), răutatea ei pasională a lovit și celelalte categorii de personal. Unii dintre ei au avut „vina” că și-au văzut de treabă dar au comis crima de lezmajestate dându-i bună ziua fostului manager:

       Ec. Camelia Șanta, șefa Serviciului de Achiziții Publice și-a dat demisia datorită presiunilor doamnei manager Claudia Gherman, atribuțiile de șef fiind preluate ulterior de o altă economistă din cadrul serviciului, care și-a dat și ea demisia. Abuzul săvârșit împotriva d-nei Șanta Camelia s-a dovedit a fi real, aceasta câștigând în primă instanță de două ori drepturile pierdute odată cu decizia de a fi sancționată disciplinar;

       Ec. Estera Crișan, de și a fost preferată ca șef Serviciu Achiziții Publice de către doamna manager, și-a dat demisia la scurt timp după ocuparea postului.

       Flavia Topan, șefa Biroului de Comunicare  a fost forțată să-și dea demisia după ce, în timpul concediului i s-a înlocuit încuietoarea de la birou. Nu a vrut-o regimul instalat în fruntea Spitalului dar, pentru pregătirea și competențele ei excepționale, au „vânat-o” și au reușit s-o aibă în echipă o instituție europeană.

       Daniel Ciocan, detașat la Biroul de Statistică, în timpul pandemiei a asigurat suportul logistic informatic al sistemului de raportări electronice, după ce a adus modul de raportare de la nivelul dosarului cu șină la un sistem performant, modern, electronic, a fost trimis în secția ORL să confecționeze artizanal comprese, meșe și să spele canule traheale refolosite;

       Oana Croitoru, șef serviciu Managementul Calității a fost nevoită, în urma presiunilor, să plece prin transfer de la spital. Acum, competența și pregătirea ei sunt de folos unui prestigios spital din Cluj-Napoca, Spitalul Militar.

       Teodora Coman, șefa Serviciului de Salarizare a demisionat, ulterior a demisionat și persoana care a preluat atribuțiile de șef al acestui serviciu;

       Dr. Ing. Paul Mureșan, șeful Serviciului Tehnic a demisionat și a plecat la o societate privată;

       Vasile Sămărtinean, șeful Biroului Administrativ a demisionat și a plecat la o societate privată. De ce a fost hărțuit și pus în situația să demisioneze?! Trebuia să facă loc pentru cineva, anume, probabil vreo rudă a cuiva sus pus, vreun ginere al directorului financiar-contabil?

       Ing. Adrian Pop, șeful Biroului Tehnic a demisionat;

       Ec. Călin Cîmpeanu, șeful Serviciului Administrativ a fost cercetat în comisia de disciplină și sancționat cu retrogradare din funcție pe o perioadă de 60 de zile. I s-a pus în cârcă refuzarea preluării paturilor primite prin sponsorizare, cu toate că nu există niciun contract de sponsorizare care să demonstreze exact câte paturi ar fi trebuit să fie preluate de spital. După ce a fost hărțuit, subminat în fața subalternilor, umilit în fața colegilor, înlocuit fără justificare din diverse comisii sau structuri administrative, și-a dat și el demisia.

Totuși nu are niciun farmec să fii rege fără supuși.

Așa că doamna s-a pus pe treabă. Adică, alături de un consiliu de administrație obedient și credincios, a organizat concursuri pentru angajarea unor persoane, majoritatea medici, persoane potrivite metodelor manageriale abordate de Claudia Gherman.

Așa cum vă spuneam și în articolele anterioare, după ce are persoana potrivită, confecționează postul care să ii vină ca mănușă. Nu? După zicala omul potrivit la… pardon, LOCUL potrivit la omul potrivit.

Dintre acești norocoși amintim:

       1/2 post de medic la Secția Oncologie Medicală, ocupat de Dr. Deac Andrada – Larisa. Ar fi interesant de văzut de ce contracandidata d-nei Dr. Deac Andrada nu s-a mai prezentat la concurs, chiar daca dosarul ei a fost validat. Cu siguranță, și-a dat seama că nu ea este persoana care a tras lozul câștigător și că nu are nicio șansă în fața contracandidatei sale!

       1 post de medic farmacolog ocupat de Dr. Neag Maria la SPIAAM, medic UMF-ist angajată într-o structură neclinică.

       Dr. Caius Breazu pentru că a fost găsit mai breaz decât Dîrz(u) a fost transferat la Compartimentul ATI Clinicilor 4-6 (compartiment ne clinic, fără a exista ½ normă vacantă) și numit din prima zi medic coordonator, într-o structură în care nu a călcat niciodată până în acel moment.

       fiica Profesorului Sorin Dudea, cel care a fost medic șef de laborator radiologie și imagistică medicală și membru în Consiliul de Administrare, a fost angajată prin integrare clinică la Secția Clinică Obstetrică Ginecologie II (Stanca), chiar dacă numărul medicilor angajați în această secție era mai mult decât suficient.

       Doamna manager a avut omul pregătit și pentru postul de inginer specialist IA construcții, dar după ce a apărut în presă articolul cu neregulile în organizarea concursului pe acest post, singurului candidat înscris la concurs i s-a făcut frică ca nu cumva să pice pe locul doi, așa că nu s-a mai prezentat la următoarele probe. Realitatea este că doamna manager și l-a dorit foarte mult ca angajat pe acest domn inginer Marius Rognean dovadă că ea, în persoană s-a pus președintele comisiei de concurs la ambele concursuri din 14 iulie și 01 septembrie 2022, arată Gazeta de Cluj.

Acuzații de abuz de putere

Știm că abuzul de putere este o infracțiune în cadrul căruia o persoană care ocupă o funcție de conducere sau care deține un anumit drept își depășește atribuțiile conferite de acestea.

Motivul cel mai des întâlnit pentru care o persoană decide să abuzeze de funcția ocupată sau de un drept pe care îl deține este câștigul personal.

Dacă vorbim de infracțiuni propriu-zise, atunci vorbim despre abuzul în serviciu, fapta prin care, în mod intenționat, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, nu îndeplinește sau îndeplinește  în mod defectuos un act, faptă care afectează în mod negativ activitatea unei instituții de stat, sau interesele legale ale unei persoane, atunci când se îngrădește în mod intenționat folosința sau exercițiul drepturilor unui cetățean sau când creează cu bună știință situații de inferioritate pentru un anumit cetățean, pe bază de naționalitate, rasă, sex, religie sau alt criteriu de discriminare.

Ne întrebăm, câți angajați mai trebuie sacrificați ca cei care sunt în măsură să schimbe ceva, să o facă?!

Sperăm ca angajații spitalului, câți au mai rămas prin preajmă, neepurați, nereeducați, incomozi să aibă un Crăciun Fericit!

Cât despre Crăciun, această sărbătoare pare a avea un diferend cu dictatorii și cu umilele grohăitoare din cotețe. Cu acestea din urmă reconcilierea se rezolvă la masă. Însă cu dictatorii… dar să nu anticipăm.

Încă odată, un Crăciun Fericit și un An Nou mai bun! coral