Fie el CEO, CFO sau CIO, dincolo de armura implacabilă de la birou, șeful este și el om, la rândul lui. Astfel, un dar pentru a celebra ziua de naștere sau onomastica, precum și reușitele profesionale îl va bucura enorm, ca pe fiecare dintre noi când primim un cadou.

 

În mod evident, șeful trebuie să fie acea persoană cu care ai contact zilnic, nu persoana pe care nu o vezi niciodată la față și colaborați doar pe mail, telefonic sau prin secretară. Totuși, pentru că discutăm de un cadou pentru o persoană cu rang ierarhic mai mare, mulți dintre angajați nu prea știu cum să aleagă darul – să fie amuzant, util sau unul rafinat?

De ce să îi oferi șefului tău un cadou?

Relația cu superiorul este foarte importantă pentru parcursul profesional al oricărui angajat, dat fiind că de acesta poate depinde viitorul în firma cu care lucrezi. Pe cât de ciudată această afirmație, pe atât de adevărată!

Cu siguranță ai vrea ca șeful să te vadă cu ochi mai buni, să se comporte mai bine cu tine și să te privească drept o persoană competentă. Un astfel de cadou, ales cu grijă, chiar te poate ajuta să ”te pui bine” cu șeful.

De cealaltă parte, darul poate însemna aprecierea pe care i-o porți pentru simplu fapt că te-a învoit câteva ore sau că te-a ajutat într-o problemă personală. Un astfel de om, generos de altfel, trebuie răsplătit pentru bunătatea sa.

Cum se oferă cadoul șefului?

Atunci când oferi un cadou unei persoane de rang superior, ar fi indicat să știi că nu îl poți oferi pur și simplu. Sunt câteva reguli de etichetă de care ar fi indicat să ții cont, printre care:

●      Întreabă-ți colegii dacă vor să participe financiar la acest gest;

●      Evitați să îi oferiți sume de bani în plic – aceasta poate fi prea mică, iar șeful se va simți lezat;

●      Optați pentru cadouri elegante, care să aducă zâmbetul pe buze;

●      Darul trebuie să fie frumos ambalat, de business, indiferent că discutăm despre produse de birotică premium sau despre băuturi alcoolice rafinate, cum sunt cele de pe FineBar.

Cele mai potrivite tipuri de cadouri, în funcție de personalitatea șefului

O vorbă din popor, ușor personalizată, spune cam așa: ”spune-mi ce șef ai, ca să îți spun ce cadou i se potrivește”. Nimic mai neadevărat. Doar nu vrei ca unui șef sobru să îi oferi un dar prea amuzant, în dezacord cu personalitatea sa!

Cei mai mulți dintre noi trebuie să recunoaștem faptul că șefii sunt, la rândul lor, oameni. Deși se bucură de o poziție cu mult superioară față de restul echipei, și responsabilitatea lor este mult mai mare, de aici și formalitatea cu care și tratează angajații și îi stimulează pentru a îndeplini obiectivele de business ale companiei.

Dacă șeful este un iubitor de artă, o bună variantă de cadou este o machetă decorativă. În cazul în care preferă mașinile de colecție și vorbește cu mult drag despre acestea, o machetă decorativă cu o mașină deosebită îl va încânta. Tot legat de artă, alte idei de daruri includ tablouri, statuete sau chiar obiecte de scris încărcate de istorie.

În ceea ce privește darul pentru șeful ușor tradiționalist, niciodată nu vei da greș cu produsele de tip gourmet sau cu băuturile fine, de calitate premium, cum este whisky-ul de 15-20 de ani vechime sau o sticlă de vodka Beluga. La acestea se pot adăuga vinul gourmet franțuzesc sau italian, ciocolata fină, dulceața rafinată de trandafir, foie gras sau alte produse de patiserie premium.

În cazul în care șeful este un tip de gașcă, tânăr, căruia îi place să vorbească la per tu, cea mai bună idee de cadou este o petrecere surpriză, organizată în sala de ședințe, cu muzică, prăjituri de casă și un pahar de șampanie sau vin spumant.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/MYbhN8KaaEc coral