News Flash:

Calendar crestin ortodox, sambata, 6 iulie. Cui trebuie sa-i spui „La multi ani”

5 Iulie 2019
1276 Vizualizari | 0 Comentarii

Sambata, pe 6 iulie 2019, este sarbatoare la crestinii ortodocsi. Este ziua in care se marcheaza pomenirea in calendar a mai multor sfinti.

In prima zi de weekend, pe 6 iulie, in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Sisoe cel Mare.

Sfantul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfantului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele si a invia mortii. Sfantul Sisoe s-a nevoit in pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul Sisoe postea atat de mult, incat ajungea sa nu manance nimic timp de mai multe zile.

Intr-una din zile, un om se indrepta cu fiul sau spre chilia Sfantului Sisoe pentru a lua binecuvantare. Pe drum, copilul muri, insa tatal, fara a se tulbura si-a continuat drumul pana la batranul Sisoe. A intrat in chilia acestuia cu fiul sau in brate. A cazut la pamant pentru a fi binecuvantat. Dupa acest gest, tatal s-a ridicat, lasandu-l pe copil la picioarele Sfantului Sisoe.

Batranul, necunoscand ca fiul acestuia este mort, i-a spus:

- Ridica-te si du-te afara!

Dupa ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat si a iesit. In urma acestei minuni, tatal i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul sau, iar batranul i-a spus sa nu vesteasca nimanui despre cele petrecute pana la moartea sa.

Cuviosul Sisoe a trecut la cele vesnice in anul 429.

Un frate l-a intrebat pe avva Sisoe: „Daca suntem intr-o calatorie si calauza ne rataceste, trebuie sa-i atragem luarea-aminte?“. Batranul zice: „Nu“. Fratele intreaba: „Sa-l lasam atunci sa ne rataceasca?“. Batranul zice: „Dar ce sa faceti, sa luati un ciomag si sa-l bateti? Eu am cunoscut cativa frati care calatoreau sprin pustiut si calauza lor i-a ratacit, noaptea. Erau doisprezece si toti stiau ca s-au ratacit si fiecare se lupta cu sine, ca sa nu spuna. Cand s-a facut ziua, calauza si-a dat seama ca au gresit drumul si le-a zis: «Iertati-ma, ne-am ratacit». Toti i-au zis: «Stiam, dar am tacut». El a fost uluit si le-a zis: «Fratii se stapanesc pana la moarte, ca sa nu vorbeasca». Si L-a slavit pe Dumnezeu. Bucata de drum pe care o ratacisera era de douasprezece mile“.

Troparul Sfantului Cuvios Sisoe cel Mare

Glasul 1

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui Ce ti-a dat tie putere; slava Celui Ce te-a incununat pe tine; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Cuvios Sisoe cel Mare

Glasul 4

Aratatu-Te-ai astazi...

Sihastrind, inger pe pamant te-ai aratat, luminand, cuvioase, gandurile credinciosilor cu dumnezeiesti semne totdeauna. Pentru aceasta, pe tine, Sfinte Sisoe, cu credinta te cinstim.

 Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenite Lucia, fecioara, si a lui Rix, vicarul;
- Sfintilor 24 de mucenici care impreuna cu Lucia si cu Rix au marturisit pe Hristos;
- Sfintitului Mucenic Astie, episcopul Dirahiei;
- Sfintilor Arhip si Filimon;
- Sfintilor Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah si Onisim.

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Chiriachi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1082 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035115 (s)