News Flash:

Calendar ortodox 2018: Ce sfinti sarbatorim miercuri

2 Mai 2018
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7729 RON (0.0000)
USD: 4.3160 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

In aceasta luna, in ziua a treia, pomenirea sfintilor mucenici Timotei si Mavra, sotia sa.

Acest sfant Timotei aflandu-se in chipul clericilor, in Egipt, fiind anagnost, invata poporul din satul Penapeon sfintele cuvinte. Dupa aceea luandu-si femeie pe Mavra, si nelocuind cu dansa nici douazeci de zile, a fost parat, si l-au dus la Arian, guvernatorul Tebaidei. Acesta i-a poruncit sa-si aduca cartile pe care le citea crestinilor, el insa n-a voit sa faca aceasta, ci inca a zis guvernatorului ca el isi tine cartile in loc de copii, si cu acestea se intareste si de ingeri este pazit, cand ii cheama intr-ajutor prin puterea dumnezeiestilor cuvinte ce erau scrise in carti; si ca nimeni nu-si va da de bunavoie copiii sai spre moarte. Pentru aceasta i-au bagat prin urechi piroane de fier arse, din care i s-au vatamat luminile ochilor, si i s-au scurs. Dupa aceea ii legara gleznele la o roata i-au pus o zabala in gura, si l-au spanzurat cu capul in jos, legandu-i o piatra de grumaji. Dar neslabindu-se el cu aceste chinuri, a gandit guvernatorul sa amageasca pe femeia lui, Mavra, si a luat-o cu amagiri, zicandu-i sa se impodobeasca si sa slujeasca idolilor. Iar ea nu a ascultat de dansul, ci mai vartos ascultand ce o invata sfantul Timotei, sotul ei, ea a marturisit inaintea guvernatorului ca este crestina. Atunci i-au smuls parul capului si i-au taiat degetele si au bagat-o in apa clocotita, in care nefiind oparita sfanta, a crezut guvernatorul ca apa nu este clocotita si a poruncit sa i se toarne apa in mana. Atunci sfanta a luat cu mana ei apa din caldare si turnandu-i in mana s-a jupuit pielea de pe mana guvernatorului. Pentru aceasta au fost rastigniti amandoi, si stand noua zile rastigniti, se invatau unul pe altul sa rabde chinurile, si se sfatuiau sa nu slabeasca, si asa si-au dat sufletele in mainile lui Dumnezeu.

In vremea cand se aflau sfintii pe cruce, diavolul venind in vedenie la sfanta mucenita Mavra, i-a dat un pahar de miere cu lapte, si o indemna sa-l bea, iar ea cu rugaciunea sa l-a alungat; si iarasi a vazut cum a dus-o la o apa curgatoare, si o indemna sa bea; dar ea zise: "Nu voi bea dintr-acestea, ci din paharul vietii si al nemuririi ce mi-a pregatit Hristos" - si asa a fost diavolul biruit si s-a departat de la dansa. Si venind ingerul lui Dumnezeu la dansa, a vazut sfanta ca a dus-o la cer, si luand-o de mana ii arata un scaun, si haina luminoasa peste dansa si o cununa, si-i zise: "Acestea ti s-au gatit tie". Dupa aceea a dus-o intr-un loc mai inalt, si iarasi ii arata alt scaun si haina infrumusetata si cununa, si-i zise: "Acestea s-au gatit spre mostenire barbatului tau. Iar osebirea locului insemneaza ca barbatul tau a fost pricinuitor al mantuirii tale".

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Diodor si Rodopian diaconul.

Acestia au trait in zilele aceleiasi persecutii a lui Diocletian, iar pentru credinta in Hristos au suferit ocari multe si chinuri si batai, la Afrodisia Cariei, in Asia Mica, mai apoi fiind ucisi cu pietre si-au dat sufletele lui Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Petru, facatorul de minuni, episcopul Argosului.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor douazeci si sapte de mucenici, care prin foc s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev si incepatorul monahismului de obste in Rusia.

Tot in aceasta zi,  pomenirea  Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici

 S-a nascut in 1821 la Bucuresti primind numele la botez de Ioan. Pe la varsta de 20 de ani intra ca vietuitor la Manastirea Cernica, atras fiind de viata isihasta ce se traia aici, sub obladuirea staretului Calinic. In 1846 este tuns in monahism, primind numele de Irodion. Odata tuns in monahism, tanarul monah Irodion constientizeaza marea vocatie la care a fost chemat adaugand nevointa peste nevointa. Era foarte iubitor de frati, nu discredita pe nimeni niciodata, se ferea de orice vorbire de rau, postea foarte mult, dormea doar 3-4 ceasuri pe noapte si facea sute de metanii pe zi. Prin aceste nevointe devine foarte iubit de toata obstea, impunand mult respect si apreciere chiar si fata de staretul sau.

In septembrie 1850 staretul sau Calinic este hirotonit episcop la Ramnicu Valcea unde si-a luat cu el mai multi ucenici pentru a-i fi spre ajutor in refacerea episcopiei amintite ce era intr-o vizibila decadere.

Printre ucenicii luati este si monahul Irodion pe care-l va detasa pe la sfarsitul anului 1851 la Schitul Lainici de pe Valea Jiului si pe care-l va hirotoni in diacon si apoi in preot in anul 1853, numindu-l ecleziarh. Iar in 1854 il numeste staret la schitul Lainici. Intre 1854-1900 staretul Irodion a pastorit 41 de ani acest schit cu mici intermitente. A fost cel mai longeviv staret al schitului Lainici din toate timpurile.

Dupa moartea duhovnicului sau, Sfantul Calinic, episcopul, isi ia ca duhovnic pe ucenicul sau Irodion, staretul de la Lainici. Astfel ucenicul ii devine duhovnic avei. Nu dupa mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfantul Calinic il va numi „Luceafarul de la Lainici”. Simtea o mare usurare, avea o aleasa incredere si deosebita apreciere la adresa staretului Irodion.

Venea foarte des la Lainici Sfantul Calinic la povata si spovada. Se cunoaste faptul ca spre sfarsitul vietii avea la sufletul sau acea triada de manastiri – Cernica, Frasinei si Lainici, la care tinea foarte mult si pe care le sustinea in rugaciunile sale.

Cuviosul Irodion, ca toti marii sfinti, a avut foarte multe ispite din partea confratilor sai, dar el, formandu-se in duhul isihast cernican, le biruia cu smerenie si cu rabdare. Cu cat inainta in virtute, cu atat i se inmulteau ispitele, calindu-se in ele precum aurul in foc. Acesta fiind paradoxul sfinteniei – suferinta.

Foarte repede isi duce faima atat in Oltenia cat si dincolo de Carpati, in Transilvania Imperiului Austo-Ungar. Devenise facator de minuni din viata. Avea puterea de a alunga duhurile necurate din oameni, ii radiografia la prima vedere, spunandu-le pacatele lor si cele ale inaintasilor lor.

La un moment dat ii aduce ii aduce in dar, o femeie ce locuia in acesti munti, un vas cu lapte. Cuviosul ii refuza categoric vasul cu lapte spunandu-i ca nu-l primeste deoarece nu-i de la capra ei.

    Ba nu, parinte, de la capra mea este. L-am muls acum, este proaspat.
    Nu, femeie, nu-l primesc pentru ca nu mai este cu adevarat de la capra ta. Aseara ai dat-o diavolului si foarte des ai acest obicei rau. De aceea pentru ca ai dat diavolului capra, laptele nu mai este al ei, ci al diavolului. Te rog iarta-ma, dar nu-l primesc!

Vadita femeia fiind de pacat s-a intors acasa cu laptele cerandu-si iertare si fagaduindu-i ca nu va mai dracui niciodata.

Deci observam cum staretul Irodion era vazator cu duhul. Foarte multa lume se vindeca si afla alinare de la el.

Pe 3 mai 1900 Cuviosul Irodion se muta la Domnul. La 7 ani de la mutarea sa la Domnul, staretul Teodosie Popescu, la insistentele ucenicului Cuviosului Irodion – ieromonahul Iulian Draghicioiu, cere epsicopului Ramnicului blagoslovenia pentru a-l dezgropa. Aceasta fiind o foarte veche traditie monahala, care se pastreaza mai ales in Muntele Athos pana azi ca la 7 ani de la moartea monahului se dezgroapa si i se face din nou slujba inmormantarii.

Asa s-a petrecut si cu trupul Cuviosului Irodion. Este dezgropat, insa cu totii au ramas surprinsi deoarece trupul era intreg si neputrezit. Au raportat episcopului faptul acesta, la care episcopul ar fi exclamat: „Aista mi-ai fost, Irodioane” (adica chiar asa sfant cu adevarat mi-ai fost, Irodioane).

Insa, i-au facut slujba inmormantarii si l-au pus in mormant, deoarece Lainiciul nu avea osuar sau gropnita, cum aveau alte manastiri mai mari, pentru a fi puse acolo. Cuviosul Irodion fiind in viata, a profetit ca la cativa ani de la mutarea sa la Domnul Lainiciul va fi pustiit. Ceea ce s-a si intamplat in Primul Razboi Mondial. „Fiii mei, sa stiti ca putin dupa ducerea mea, schitul acesta va ramane multi ani pustiu. Voi, insa, ingropati trupul si nu uitati legamintele calugaresti ce le-ati dat lui Hristos”
( Patericul romanesc, pag. 472, Ioanichie Balan).

In acest razboi mondial ucenicul cuviosului Irodion, ieromonahul Iulian Draghicioiu este luat prizonier de catre armatele germane, deportat in Germania, unde a si murit in lagar ca martir. Fotografia parintelui Iulian ne-a fost daruita in anul 2008 de catre o stranepoata de-a dumnealui, socotind aceasta descoperire ca o mare taina ce se vrea deslusita.

La mormantul Parintelui Irodion se faceau minuni, se vindecau demonizatii si se alungau duhurile necurate. Veneau oamenii atat din Regat cat si din Transilvania sa-si aline durerile si suferintele la mormantul Cuviosului Irodion, unde se si intamplau.

In 1929 este numit staret la Lainici parintele Visarion Toia impreuna cu un grup de 6 monahi de la Frasinei. Printre monahii veniti cu Parintele Visarion erau Calinic Caravan, urmatorul staret isihast 1952-1975, Parintele Nicodim Sachelarie, Gherontie Ghenoiu si altii.

La mormantul Cuviosului Irodion facandu-se multe minuni, vrajmasul diavol sub masca evlaviei a indemnat pe diverse persoane (probabil si monahale) sa dezgroape mormantul si sa sustraga particele din moastele cuviosului. De aceea parintele Visarion gasind aceasta situatie ingrata, a dezgropat pentru a doua oara moastele prin anii 1930 (prima fiind in 1907). Am putea numi aceasta ca o a doua aflare a moastelor Cuviosului Irodion. A pus moastele intr-un alt sicriu mai mic si le-a ingropat la o adancime de 2,5 metri. La fundul gropii de 2 metri adancime a sapat alta gropnita mai mica de 1,2/0,7 metri, a pus sfintele moaste in acel sicriu mai mic, le-a ingropat, a pus pamant normal peste ele iar la adancimea normala a unei gropi de 1,8 – 2 metri a presarat alte oseminte de la alt parinte pentru a deruta pe toti potentialii viitori cautatori de sfinte moaste. Toate acestea le-a facut foarte tainic. Nu stim daca urmatorul staret Calinic Caravan a stiut aceasta taina. Cert este ca celalalt staret de dupa parintele Calinic, parintele Caliopie 1975 – 1985 a facut sapaturi ca sa dezgroape sfintele moaste prin 1985. A sapat la 2 metri adancimea unei gropi normale, a gasit acele oase puse la deruta, a astupat groapa si a inchis subiectul.

Dupa 1990, cei care au ramas au fost invinuiti, acuzati de diferite persoane evlavioase ca nu vor sa dezgroape sfintele moaste. Se stia ca s-a incercat de catre Parintele Caliopie in 1983 dar nu se putea spune deoarece s-ar fi produs confuzie si necredinta. S-au rabdat toate acele insulte si s-a asteptat momentul.

Mitropolitii Olteniei de dupa 1990; I.P.S. Nestor si I.P.S. Teofan au dorit sa canonizeze pe Cuviosul Irodion cercetandu-i viata plina de sfintenie, insa probabil nu se implinise numarul de rugaciuni.

Noul mitropolit al Olteniei I.P.S. Irineu avand evlavie speciala la Sfantul Calinic si implicit la duhovnicul sau Cuviosul Irodion a purces la demararea procesului de canonizare (cercetare istorica si dezgroparea mormantului).

In ajunul Sfantului Calinic, pe 10 aprilie 2009, cu post de cateva zile si cu rugaciune asidua, insusi mitropolitul Irineu impreuna cu obstea manastirii au participat la dezgropare. Ajungand la 2 metri adancime s-a dat de acele oseminte straine.

A fost un examen foarte greu, ii cuprinsese pe toti deznadejdea ca nu s-a gasit ceea ce se cauta. I.P.S. Mitropolit a poruncit sa se sape in continuarea mormantului, cu toate ca era iarba, insa spre surprinderea tuturor s-a dat de un schelet intreg. Initial s-a crezut ca acesta este dar deznadejde. Era alt vietuitor, asa cum scria pe caramida de sub cap:  „Mitrofan schimonahul 1864”.

I.P.S. Mitropolit Irineu a poruncit sa se sape in partea opusa la celalalt capat al mormantului. La 2 metri adancime s-a dat de alte oseminte mai vechi la care se pare ca se mai umblase.

Deznadejde si dezamagire i-a cuprins pe toti. Deja se sapasera 3 morminte la rand unul in capul celuilalt. Se facusera o groapa imensa de 6 metri lungime, 2 metri adancime si 1,5 metri latime. Toti se rugau cum puteau si cum stiau. Se pare ca se naruia orice speranta. La fundul gropii centrale era pamantul mai moale, s-a inceput evacuarea lui si spre surprindere, se intrezarea conturul unei alte gropi mai mici. Au inceput sa apara semne. S-a gasit la 2,1 metri adancime un toc de bocanc dupa care au inceput sa apara cuie ce erau aproape descompuse de rugina.

Primul impact vizual pozitiv a fost in momentul cand a aparut prima parte din sfintele moaste. Aveau o culoare maronie-portocalie. In al doilea rand erau nefiresti de usoare, ca un pai, ca o hartie. Iar in al treilea rand au inceput sa emane un miros placut.

In cele din urma s-a gasit si caramida cuviosului Irodion ce i-a fost pusa sub cap.

Astfel s-a descoperit marea comoara ascunsa intentionat a doua oara prin anii 1930 la 2,5 metri adancime. S-a descoperit in parte marea taina a Luceafarului de la Lainici. Dupa 109 ani Sfantul Irodion se lasa a fi descoperit pentru a treia oara. O putem numi a treia aflare a moastelor Sfantului Irodion de pe data de 10 aprilie 2009. De data aceasta au fost puse intr-o racla la inchinare in biserica spre folosul duhovnicesc al tuturor doritorilor si al cinstitorilor sfintilor din ceruri.

Sfantul Calinic l-a numit pe cuviosul Irodion “Luceafarul de la Lainici” deoarece cu adevarat a fost un mare luceafar, un mare luminator si rugator. Sfantul Irodion este ultima veriga a lantului neo isihast romanesc din sec. XIX.

Neo isihasmul romanesc incepe la sfarsitul secolului al XVIII-lea prin Vasile de la Poiana Marului, Sfantul Paisie Velicikovschi Staretul de la Neamt, Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica, Sfantul Grigorie Dascalul, Sfantul Calinic de la Cernica si continua cu Sfantul Cuvios Irodion, Staretul de la Lainici.

Ii multumim Sfantului Prea Cuviosului Parintelui nostru Irodion pentru ca a acceptat a fi dezgropat de nevredniciile noastre si-l rugam fierbinte sa mijloceasca si pentru noi inaintea Prea Sfintei Treimi. Amin!

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

diodor rodopian petru teodosie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1049 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028193 (s)