Calendar ortodox 22 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștini, pentru că la această dată are loc pomenirea Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel întocmai cu Apostolii.

Viața Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, sărbătorit pe 22 octombrie

Sfântul Averchie a fost ierarh în Hierapolis și aceasta păstorea un grup mic de creștini, pentru că în acel moment lumea era plină de păgâni.

Când avea loc o mare sărbătoare păgână, ierarhul a intrat într-un templu și a zdrobit toate statuile de aur și argint, iar mulțimea furioasă voia să îl ucidă pe loc. Trei tineri s-au dus la el și pe loc s-au vindecat și au început și ei să creadă în Dumnezeu.

Încet, toată cetatea a fost convertită la creștinim de către Sfântul Ierarh Averchie.

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis
Troparul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel întocmai cu Apostolii

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Averchie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Hierapolis, cel întocmai cu Apostolii

Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca pe un mai mare preot şi împreună locuitor cu Apostolii, toată Biserica credincioşilor te cinsteşte pe tine, Sfinte Ierarhe Averchie. Pe care cu rugăciunile tale păzeşte-o, fericite, nebiruită şi fără de valuri, de tot eresul cel gânditor de cele deşarte, mult minunate.

Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Sfântul Kuksa din Odesa;

Sfântul Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota si Glicheria;

Sfântul Mucenic Zaharia;

Sfântul Ruf; coral