Calendar Ortodox 25 noiembrie. Sărbătoare mare azi, ce trebuie să faci în această zi importantă. Pe cine sărbătoresc creștinii ortodocși.

Calendar Ortodox 25 noiembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina

Sfânta Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în Cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă, cunoștea foarte bine limba greaca și limba latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie. Datorită frumuseții sale, se spune că era foarte curtată de bărbați, dar refuza să se căsătorească, deoarece îi considera inferiori din punct de vedere intelectual. Mama sa o duce la duhovnic pentru a o convinge să își găsească un soț. Preotul îi vorbește despre Iisus Hristos și îi pune în brațe o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul. Se spune că Sfânta Mucenița Ecaterina a avut două viziuni: în prima vedenie o vede pe Fecioara Maria ținând Pruncul în brațe. Din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului. Primește, deîndată, taina Sfântul Botez. În a doua viziune i se arată Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i:

„Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său. Este momentul în care viața sa se schimbă radical. De acum înainte începe să condamne cultul și miturile păgâne, înfrunta în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar reușește să-i aducă la adevărată credința. Este silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Datorită iubirii sale față de Hristos și a înțelepciunii cu care a fost împodobită, Sfântă Mucenița a făcut că toți filosofii prezenți să creadă în Hristos și să-L mărturisească că fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc, conform crestinortodox.ro.

Calendar Ortodox 25 noiembrie. La tăierea capului ei a curs lapte

Împăratul Maximian a încercat, de nenumărate ori, să o facă pe Sfânta Muceniță Ecaterina să lepede credința în Iisus. A fost supusă chinurilor. A fost torturată și zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți. Acesta este motivul pentru care Sfânta Ecaterina este reprezentată în icoane ținând în mână o roată. Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată, iar potrivt Tradiției, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte și se spune că îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat Mănăstirea Sfântă Ecaterina, după numele Sfintei Mucenițe.

Tradiția spune că în anul 337, sfântă împărăteasă Elena a construit un sanctuar în jurul locului în care s-a aflat rugul de foc ce ardea și nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oară cu Moise. Din cauza atacurile permanente ale triburilor nomade vecine, impăratul Justinian a transformat sanctuarul într-o mănăstire-fortăreata, în secolul al Vl-lea. Toți cei care ajung să se închine moaștelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai, primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Mucenițe, conform crestinortodox.ro

Calendar Ortodox 25 noiembrie. Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Ecaterina

Ce trebuie să faci azi ca să te măriți. Există fel şi fel de tradiţii şi superstiţii legate de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Ecaterina. Se spune că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să îşi găsească sortitul. Femeile măritate care au probleme în căsnicie își vor rezolva problemele în căsnicie, dacă postesc în ziua Sfintei Ecaterina.În Franţa, femeile nemăritate care au trecut de vârstă de 25 de ani sărbătoresc această zi într-un mod cât se poate de inedit. Acestea îşi trimit cadouri între ele, se felicita, iar prietenii le fac bonete în culorile galben, care reprezintă credinţă şi verde, care reprezintă înţelepciunea. Cele care primesc bonete le poartă întreagă zi și participă chiar și la parade special organizate. Femeile singure din Marea Britanie serbează şi ele această zi într-un mod deosebit, participând la parade ce se încheie cu focuri de artificii.

Troparul Sfintei Mucenițe Ecaterina:

Cu înțelepciunea ca şi cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei păgâni şi ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinței, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasă ai încredințat-o, dimpreună şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasă de Dumnezeu chemată, Fericită Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Cămara cea Cerească, către Hristos, Mirele Cel Preafrumos şi de la Dansul te-ai încununat cu cununa împărătească. Înaintea Căruia împreuna cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfânta pomenirea ta. coral