Calendar ortodox 3 decembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi și ce le este recomandat credincioșilor. Care este sfântul care se sărbătorește în fiecare an pe 3 decembrie și ce poveste de viață impresionantă are el. Credincioșii creștin-ortodocși pot consuma astăzi pește, fiind o zi de dezlegare la pește, untdelemn și vin. Care mai sunt sărbătorile din calendarul creștin-ortodox până la Crăciun și câte zile de dezlegare mai au credincioșii.

Ce sărbătoresc românii pe 3 decembrie

Ziua de 3 decembrie 2021 este una de sărbătoare pentru credincioși. Biserica ortodoxă îl sărbătorește astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Acesta s-a născut în anul 1730, în Siliștea Sibiului. La 19 ani, a ajuns în Țara Românească și a început să stea pe lângă mitropolitul grec Roșca, aflat la București. La scurt timp, a ajuns, alături de acesta, la Athos, unde a devenit arhiereu. A primit treapta diaconiei în Mănăstirea Vatoped.

Curând, Sfântul Gheorghe de la Cernica a ajuns ucenic al cunoscutului părinte cărturar Paisie Velicicovschi, care era pe atunci stareț al mănăstirii. În 1763, s-a întors în țara noastră, în Moldova, mai precis, pentru a-l însoți pe marele stareț la Mănăstirea Dragomirna. Câțiva ani mai târziu, din cauza ocupației austriece din Bucovina, se mută împreună cu duhovnicul său și cu alți monahi la Mănăstirea Secu și apoi la Neamț. Mai târziu, a trecut în Țara Românească, însă cu gândul de a se întoarce la Athos într-o bună zi, conform crestinortodox.ro.

Mitropolitul Țării Românești de la acea vreme, Grigorie al II-lea, l-a convins să își pună amprenta asupra Schitului Cernica, părăsit de câteva decenii. În doar cinci ani, a reușit să refacă mănăstirea, adunând în jurul lui 103 ucenici și organizând viața monahală după modelul de la Athos și de la mănăstirile din Moldova.

Sfântul Sinod al Bisericii Române a aprobat, în octombrie 2005, propunerea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei privind canonizarea Starețului Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica și Căldărușani, stabilind ca acesta să fie sărbatorit pe 3 decembrie. Astăzi este zi cu dezlegare la pește pentru credincioșii care țin post.

coral