Luna februarie este marcată de o mulțime de sărbători importante, care aduc cu ele și diferite tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie. Ziua de 9 februarie este una extrem de importantă pentru credincioși, care aduce în atenția lor un sfânt celebru.

Sfântul zilei de 9 februarie

Puțini credincioși știu că pe data de 9 februarie este sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Mai exact, este rememorat Sfântul Mucenic Nechifor, unul dintre cei mai mari și puternici sfinți ai religie noastre, care și-a dat viața pentru dragostea de Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în secolul al III-lea şi era prieten cu preotul creştin Sapriciu. Din cauza prigonirii împotriva creştinilor, Sapriciu primeşte pedeapsa de a i se tăia capul, iar prietenul său vrea să îi ceară iertare, pentru că erau certați, dar preotul nu l-a iertat.

Sapriciu a ales să nu fie ucis, făgăduind că va jertfi zeilor pentru a scăpa de pedeapsă. Văzând Sfântul Nichifor că Sapriciu s-a lepădat de Hristos, a început să strige către calai: Eu sunt creştin şi cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepădat! Deci, tăiaţi-mă pe mine în locul lui”. Călăii n-au îndrăznit să-l ucidă fără voia ighemonului, pentru că li se părea ciudat că cere să fie ucis pentru numele Domnului. În final, Nichifor a fost tăiat pentru Hristos în locul lui Sapriciu și a sfârșit tragic.

Tradiții miercuri

Se zice că miercuri, cea de-a treia zi a săptămânii, este una dintre acele zile la care trebuie să fim atenți, ca nu cumva să încălcăm vreo tradiție. Se spune că este bine să ții post în această zi, chiar și negru, dacă ești capabil. Cei care evită alimentele de origine animală miercurea și vinerea vor fi protejați de boli și vor avea parte de liniște.

De altfel, nu e bine să se spele pe cap, să se taie unghiile, să se facă leșie, să se fiarbă cămăși, că e rău de boli. În plus, nu ai voie să petreci, fiind o zi de post și nici să plantezi în grădină, pentru că nu se va prinde nimic.

 

coral