Când ai un copil mic, vizitele frecvente la doctor sunt ceva obișnuit. Cel mai adesea este vorba de un medic pediatru, cel care rezolvă majoritatea problemelor actuale de sănătate ale copilului. Cu toate acestea, există situații în care este nevoie de ajutorul unui specialist profesionist pentru a diagnostica și trata afecțiunile mai severe. De exemplu, un specialist de otorinolaringologie este cel care tratează adesea copiii mici cu probleme respiratorii și de auz.

De ce este uneori necesar să apelezi la un specialist ORL?

Sezonul de toamnă și iarnă este o perioadă în care micuții se îmbolnăvesc constant, iar în sezonul de primăvară tot mai mulți copii dezvoltă tot felul de alergii. Iar părinții caută orice modalități de a îmbunătăți imunitatea copiilor. Cu toate acestea, se întâmplă ca, în ciuda eforturilor, răcelile să nu dispară, iar copilul să sufere de rinită cronică, care poate provoca multe complicații.

În aceste cazuri, medicul pediatru va scrie de obicei o trimitere pentru a diagnostica problema și a oferi un tratament adecvat. În general, dacă un copil suferă de afecțiuni pe termen lung legate de curgerea nasului, durerea în gât sau inflamația urechilor, este necesar un consult de specialitate, deoarece cauza unei astfel de afecțiuni poate fi de origine laringologică și trebuie făcută o programare la un cabinet ORL.

Ce ar trebui să-i determine pe părinți să viziteze cabinetul ORL?

Părinții, care își cunosc cel mai bine copilul, sunt adesea capabili să sesizeze unele nereguli în dezvoltarea acestora mai devreme decât medicii. Atunci, ce ar trebui să-i îngrijoreze și să-i determine să viziteze un specialist ORL?

Astfel de simptome includ:

  • Rinite frecvente, repetate și prelungite care provoacă dureri de cap și dificultăți de respirație;
  • Sforăitul, apneea în somn și respirația bucală (în special la copiii cu alergii);
  • Sinuzita;
  • Lipsa vorbitului unui copil sau nicio reacție la sunete, iar la vârsta mai înaintată o solicitare frecventă de a repeta o propoziție rostită de o altă persoană;
  • Angina pectorală și infecții repetate ale gâtului care nu dispar în ciuda tratamentului.

Ce merită să știi despre afecțiunile ORL la copii?

Contrar aparențelor, bolile laringologice pot duce la dezvoltarea multor alte probleme de sănătate și educaționale, de care de obicei nu îți dai seama. Cel mai comun vinovat este amigdala mărită, care poate duce la pierderea auzului, ceea ce duce la probleme de învățare și de stabilire a relațiilor cu semenii.

O altă consecință este malocluzia, care mai târziu trebuie corectată ortodontic și, după cum se știe, este un proces lung și costisitor. Prin urmare, pentru a preveni astfel de complicații, merită să îți observi copilul cu atenție și, în caz de îndoială, să soliciți sfatul unui specialist ORL.

Nu numai intuiția părinților, ci și în urma unei vizite de rutină la cabinetul de pediatrie, medicul recomandă o vizită la cabinetul ORL. De aceea, cooperarea medicilor care reprezintă diverse specialități și o abordare cuprinzătoare a fiecărui pacient sunt atât de importante, întrucât cauza bolii poate fi depistată mult mai rapid și eficient.