Mulți dintre noi suntem obișnuiți să ne prezentăm la stomatolog doar atunci când ne doare ceva. Când ne gândim la un cabinet stomatologic, vedem carii, plombe, extracții și alte operații. Poate te gândești și la aparatul dentar, dar e oricum ceva ce asociem cu copilăria. Într-adevăr, defectele de aliniament se văd de obicei din copilărie, dar tratamentul de ortodonție nu trebuie rezervat doar pentru cazurile extreme.

Se poate să ai dinții aliniați aproape perfect în aparență. Însă chiar și un mic dezechilibru poate duce la o mușcătură incorectă (malocluzie). Acest fenomen sporește procesul de uzură al dinților și poate duce la alte probleme de tip funcțional. Dacă nu știi unde să începi, găsești un medic ortodont Cluj, la Alverna Dental Studio, care te va ajuta să afli dacă ai sau nu nevoie de un asemenea tratament.

Iată câteva probleme tratate prin ortodonție.

Dinți înghesuiți

Acesta e unul din cele mai comune motive care ne duce la medicul ortodont. E o problemă ce apare din cauza unui maxilar puțin dezvoltat, spațiul pentru dinți fiind mult redus.

Dinți prea spațiați

La polul opus avem dinții prea spațiați, fie pe toată dantura, fie doar în față – problemă cunoscută popular drept „strungăreață”.

Dinții din față ieșiți în afară

O altă problemă la fel de comună în cabinetele de ortodonție sunt dinții ieșiți în afară. Dacă îndreptarea nu s-a făcut în copilărie, timpul nu e pierdut, corectarea se poate face și la adulți.

Dinții de sus ies în fața celor de jos

Dacă dinții de sus trec peste cei de jos cu mai mult de 6 mm, ar fi bine să consulți un medic ortodont.

Dinții de jos ies în fața celor de sus

E o problemă mai puțin comună, dar rezolvarea ei necesită tratament de ortodonție.

Cât durează un tratament de ortodonție?

Răspunsul depinde de severitatea problemei. Dacă e un simplă, câteva luni pot fi de ajuns. În cazul celor mai complexe afecțiuni, tratamentul poate dura până la 4 ani. Majoritatea problemelor vor necesita 1-2 ani de tratament.

În acest timp, va fi nevoie să mergi regulat la medicul ortodont, aproximativ o dată pe lună. Tratamentul nu se încheie imediat ce aparatul ortodontic e îndepărtat. De cele mai multe ori va mai fi nevoie să porți un aparat de retenție, pentru ca dantura să nu încerce să revină imediat la forma inițială.

  coral