Urmatoarea mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi din Romania, dupa Paste si Inaltarea Domnului (30 mai) este cea a Rusaliilor. In 2019, Rusaliile se vor sarbatori duminica, 16 iunie. Aceasta sarbatoarea aminteste despre momentul pogorarii Duhului Sfant asupra credinciosilor sub limbi de foc.

Cand pica Rusaliile in 2019: 2 zile libere pentru romani

Romanii vor avea doua zile libere de Rusalii, in 2019: duminica, 16 iunie si lunea, 17 iunie. Rusaliile se mai numeau, in latina populara, Pastele Trandafirilor. De Rusalii, credinciosii merg la biserica cu frunze de nuc si de tei, care simbolizeaza limbile de foc pogorate asupra celor care au inceput sa cunoasca invatatura Mantuitorului si au vorbit limbi straine, brusc.

Frunzele si ramurile de tei sau nuc sunt binecuvantate, intamaiate si oferite inapoi credinciosilor, acest moment simbolizand preluarea invataturii crestine, caci este un fel de nastere a Bisericii crestine. Ramurile care sunt sfintite de preoti se folosesc apoi pentru impodobirea caselor, a gardurilor, a celor obstesti.

Rolul ramurilor care se duc la biserica pe 16 iunie

Aceste ramuri, zice-se, alunga spiritele rele si il lasa pe Dumnezeu sa patrunda in sufletele si locuintele tuturor oamenilor. Exista unele regiuni in care credinciosii nu se limiteaza doar la nuc si tei, ci merg la biserica si cu frunze de leustean, de pelin sau chiar cu catei de usturoi pentru a fi sfntiti.

Dupa Rusalii, romanii vor mai avea libere cu ocazia urmatoarelor sarbatori religioase: 15 august – Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie – Sfantul Andrei, crestinatorul romanilor, 25 si 26 decembrie – Craciunul (Nasterea Mantuitorului nostru, Iisus Hristos). Liber vor avea si de 1 Decembrie, Ziua Nationala, insa aceasta nu e o sarbatoare crestina.

Iata si o rugaciune facatoare de minuni care se rosteste in ziua Rusaliilor: ”Preacurate, neintinate, Cel ce esti fara de inceput, nevazut, necuprins, de nepatruns cu mintea, neschimbat, neintrecut, nemasurat si fara de rautate, Doamne; Care singur ai nemurire, Cel ce locuiesti intru lumina cea neapropiata, Cel ce ai facut cerul si pamantul, marea si toate cele zidite intr-insele.

Care mai inainte de cerere plinesti tuturor cererile; Tie ne rugam si pe Tine Te chemam, Stapane, Iubitorule de oameni, Tatal Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Isus Cristos, Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a coborat din ceruri, si s-a intrupat din Spiritul Sfant si din Maria cea pururea Fecioara si marita Maica lui Dumnezeu;

Care, mai intai in cuvinte invatand, iar mai pe urma si cu fapte aratand, cand a rabdat patima Sa cea mantuitoare, ne-a invatat pe noi, umilitii si pacatosii si nevrednicii robii Tai, sa aducem Tie rugaciuni, cu capetele si cu genunchii plecati, pentru pacatele noastre si pentru nestiintele poporului” coral