Poliţiştii clujeni efectuează cercetări într-un dosar penal de deturnare de fonduri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

Există suspiciunea că în perioada în care la şefia Inspectoratului era Valentin Cuibus, actualul candidat al PSD la Primăria Cluj-Napoca, sute de profesori clujeni au beneficiat, ilegal, de formare continuă la o cabană din Munţii Apuseni.

Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Cluj investighează dosarul înregistrat în evidenţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj la data 2.06.2020 cu numărul 361/P/2020, conform „Adevărul”.   

Este vorba despre un dosar de deturnare de fonduri publice, cu privire la organizarea de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, în 2019, a unor cursuri de formare continuă la o cabană din Munţii Apuseni pentru sute de cadre didactice din judeţ. În perioada cercetată, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj era Valentin Cuibus, actualul candidat al PSD la Primăria Cluj-Napoca. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj (ISJ), în colaborare cu Casa Corpului Didactic, a organizat la o cabană din Munţii Apuseni (cabana Palatului Copiilor) mai multe activităţi de formare continuă pentru circa 300 de profesori la materii precum Matematică, Română, Chimie, Informatică, dar şi cursuri denumite pompos „Metode de reducere a stresului ocupaţional” sau „Profesionalism şi performanţă în management”.

Activităţile s-au desfăşurat, cu o singură excepţie, în toamna anului trecut, în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie.

Costul total al activităţilor s-a ridicat la 109.730 de lei (circa 23.000 de euro), adică 120 de lei pe zi de persoană pentru cazare şi masă.   

Activităţile au fost organizate în zilele de joi, vineri, sâmbătă, ceea ce înseamnă că peste 300 de cadre didactice (149 profesori de gimnaziu şi 162 de învăţători) au fost nevoite să lipsească două zile de la ore, iar colegii au fost forţaţi să-i înlocuiască. Criteriile de alegere a participanţilor au fost lipsite de transparenţă. Vorbim în total despre circa 1.500 de ore. În plus de aceasta, activităţile puteau fi organizate, ca de obicei, la sediul Inspectoratului sau într-o şcoală, fără a necesita costuri suplimentare pentru Inspectorat.    Banii au fost alocaţi de către Consiliul Judeţean Cluj în baza unui protocol încheiat cu Inspectoratul.    

În răspunsul furnizat cotidianului „Adevărul” se arată că activităţile din staţiunea Băişoara cu sute de profesori au avut ca scop „formarea continuă”, „obiectivul a fost orientarea acestora în aplicarea curriculum-ului pentru disciplina predată, în special pentru adaptarea la particularităţile de vârstă şi individuale ale elevilor”. Surse din sistemul de educaţie au susţinut că la cabană au fost discutate elemente din curriculum cu care deja profesorii s-au familiarizat.  

Un denunţ a fost formulat la DNA Cluj în legătură cu aceste activităţi, arătându-se că există suspiciunea de deturnare de fonduri. Motivul? În Protocolul de colaborare încheiat între Consiliul Judeţean Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean cu numărul 3926 pe 18/04/2019 se arată la articolul 3 obiectul protocolului este participarea judeţului Cluj la finanţarea performanţelor şcolare şi anume:   

– organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor şi concursurilor şcolare de la nivel judeţean 

– organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor şi concursurilor naţionale interjudeţene desfăşurate la Cluj 

– premierea elevilor şi profesorilor cu rezultate deosebite în anul şcolar 2018-2019 a elevilor cu media 10 la bacalaureat şi la Evaluarea Naţională 

– premierea cadrelor didactice care au obţinut nota 10 la examenul de definitivat în învăţământ, la examenul de Titularizare 

– schimburi de experienţă la nivel judeţean, interjudeţean, naţional şi internaţional cu privire la abordarea şi implementarea unor aspecte specifice învăţământului special şi ale celui de excelenţă 

– schimb de experienţă profesională internaţional cu Inspectoratul Şcolar din Chişinău Republica Moldova 

– schimb de experienţă privind educaţia medicală şi de prim ajutor în şcoli desfăşurat în unităţile de învăţământ pentru cadre didactice şi elevi 

-schimburi de experienţă profesională Judeţene şi intrajudeţene „Profesionalism şi performanţă în management în vederea îmbunătăţirii activităţii manageriale”   Durata protocolului era din data semnării până la 31.XII. 2019. Suma alocată era de 550.000 de lei. În sesizarea făcută la DNA se arată că „formarea continuă” nu face obiectul protocolului încheiat de Inspectoratul Şcolar cu Consiliul Judeţean Cluj. 
  coral