News Flash:

Candidatul respins la limita anul trecut la exemenul de Barou desfiinteaza intampinarea UNBR din proces. Vezi cum se apara Uniune de acuzatiile de lipsa de tansparenta si proasta organizare DOCUMENT

25 Martie 2015
3737 Vizualizari | 4 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8725 RON (0.0000)
USD: 4.0024 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Singurul candidat care a chemat in judecata Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), dupa ce a fost respins la limita in urma examenului de primire in profesie de toamna trecuta, desfiinteaza rationamentul UNBR prin care uniune isi formula intampinarea in proces. Acesta acuza UNBR de lipsa de transparenta si de vatamare a drepturilor candidatilor.

Tudor Dinescu, absolvent de drept care a candidat anul trecut in cadrul examenului de admitere in profesia de avocat, a obtinut initial un numar de 70 de puncte, conform regulamentului suficiente pentru a accede in profesie, insa dupa solutionarea contestatiilor la barem, punctajul sau a scazut la 69, astfel incat a fost declarat respins.  Cu toate ca acesta a formulat, la randul sau, contestatii la baremul initial,mai precis la intrebarile 1,38,56 si 79 din Grila 1, nici una dinte ele nu au fost admise.

Candidatul a decis sa nu lase aceste nereguli sa fie trecute cu vederea si a actionat in instanta Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), cerand anularea partiala a decizieiprin care era validat examenul, anularea procesului verbal privind solutionarea contestatiilor la barem si repararea pagubei cauzate respectiv la plata daunelor materiale reprezentand echivalentul salariului minim pe economie pana la data emiterii deciziei de primire in avocatura.

In dosarul 10/46/2015, UNBR a formulat la randul ei intampinare, prin care solicita respingerea ca nefondata a actiunii inaintate de catre candidat si atribuirea de cheltuieli de judecata, motivandu-si cererea prin rationamentul ca "pe de o parte baremul definitiv si motivarea contestatiilor sunt acte diferite, ale caror termene curg de la momente diferite, iar pe de alta parte atat baremul definitiv, cat si motivarea contestatiilor au fost efectuate in termenele legale, fara a se aduce vreo vatamare drepturilor canidatilor".

In raspunsul sau la intampinarea UNBR, candidatul arata ca se insinueaza faptul ca reclamantul ar face confuzie intre baremul definitiv și motivarea contestațiilor, pentru a concluziona fara suport ca ambele au fost efectuate in termenele legale. "Motivarea contestațiilor admise sau respinse de catre Comisia de soluționare a contestațiilor nu s-a facut. Motivarea presupune argumentarea respingerii sau admiterii contestațiilor, ori procesul verbal indicat de parate nu are un astfel de conținut, așa cum susțin paratele.", arata canidatul.

Grile interpretabile si subiecte in afara tematicii examenului

Dupa sustinerea examenului de barou din toama anului trecut, multi dintre candidati s-au considerat nedereptatiti, fie datorita ambiguitatii subiectelor propuse de comisia de redactare a grilelor, care erau de multe ori interpretabile, fie datorita lipsei de transparenta a UNBR atunci cand vine vorba despre deciziile luata in aceea ce priveste organizarea si desfasurarea examenului de primire in profesie.

Cu toate acestea, UNBR sustine, in intampinarea depusa la dosar, ca grilele au fost redactate astfel incat sa evite subiecte discutabile (in doctrina sau practica). Referitor la aceasta aparare, candaitul care a chemat in judecata UNBR-ul sustine ca Uniunea, prin Comisia de soluționare a contestațiilor, a reținut soluții divergente in rezolvarea grilelor. Mai precis, acesta cere instantei sa constate faptul ca evitarea in redactarea grilelor a unor subiecte discutabile nu a facut obiectul niciunei analize, "Comisia de soluționare a contestațiilor validand in fapt soliția care a avut mai mulți susținatori intre membrii sai. Astfel, prin Procesul Verbal in discuție s-au admis "cu majoritate de voturi" 4 modificari la grila de examen pentru avocați stagiari și cu aceeași raționament defectuos s-au repins alte contestații."

Referitor la la greșita reținere a intrebarii cu nr. 38 din Grila 1 ca fiind in tematica de examen, Tudor Dinescu arata ca UNBR n-a raspuns, in intampinare,  in niciun fel la susținerile acestuia. "Ca și la celelalte intrebari contestate, motivarea respingerii contestației subsemnatului cu privire la aceasta intrebare nu s-a facut. Mai mult, paratele roaga instanța sa gaseasca o logica pentru soluțiile la contestații ale Comisiei de soluționare a contestațiilor ", arata canidatul.

Una dintre intrebarile contestate de marea majoritate a candidatilor de anul trecut a fost cea cu nr 47, Grila 1. Astfel, comisia de examen a retinut faptul ca raspunsul corect la aceasta intrebare ar fi doar varianta C, desi multi au condiderat ca di varianta B este valabila, in contextul in care Codul de procedura civila, la art. 64, alin 4, arata ca "Incheierea de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie poate fi atacata in termende 5 zile, care curge de la pronuntare pentru partea prezenta , respectiv de la comunicare pentru partea lipsa".

Nereguli la examen. Candidatii acuza proasta organizare si lipsa de transparenta

Pe langa redactarea subiectelor, a caror enunturi erau de multe ori interpretabile, lasand astfel locul unor erori datorita ambiguitatii cerintei, in textele subiectelor de anul trecut s-au strecurat si multe greseli gramaticale, fapte inadmisibil la acest nivel.

In Bucuresti, spre exemplu, imediat dupa sustinerea examenului, candidatii au trait o umilinta maxima dupa ce foile de examen le-au fost aruncate pe jos, la propriu, acestia fiind nevoiti sa-si caute singuri lucrarile printre sutele de hartii.

Examenul de anul trecut, unul dintre cele mai dezastroase din ultimii ani

Pentru prima data dupa multi ani, examenul de admitere in avocatura de anul trecut a fost sustinut sub forma unui test grila, cu 100 de intrebari din cinci materii, si anume legea de organizare a profesiei, drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal. Au fost declarati admisi candidatii care au obtinut minim 70 de grile din cele 100 posibile, cu conditia ca la fiecare materie sa obtina minim 10 grile.

Cu toate ca, aparent, examenul era mai usor fata de anii anteriori, atunci cand pentru a fi admisi in profesie candidatii trebuiau sa treca atat de proba tip grila cat si de mai multe probe scrise, examenului de admitere in Barou de anul trecut  a inregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate la capitolul promovabilitate. Astfel, daca la nivel national s-au inscris la examen un numar de 4476 de candidati, doar 429 dintre acestia au fost declarati admisi dupa corectarea baremului si a contestatiilor, adica mai putin de 10%. La nivelul centrului teritorial Cluj lucrurile au stat putin mai bine, 65 de candidati din cei 482 inscrisi, adica putin peste 13% fiind declarati admisi.

Cu toate ca numarul canidatilor respinsi la examenul de anul trecut si care s-au considerat nedreptatiti este foarte mare, doar unul singur a decis sa actioneze UNBR-ul in instanta, restul acceptand tacit situatia.

Citeste aici atat intampinarea UNBR depusa la dosar cat si raspunsul candidatului la aceasta.

Citeste aici raspunsul candidatului

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

grila.JPG
uniunea exame
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014101 (s)