News Flash:

Capusele creeaza isterie in randul clujenilor

8 Mai 2013
1760 Vizualizari | 0 Comentarii
Medicii clujeni atentioneaza ca oamenii nu trebuie sa se panicheze daca au fost intepati de capuse deoarece extrem de rar apare boala Lyme de care se teme toata lumea.

In primele zile ale acestei luni, cand a crescut numarul clujenilor care au iesit la iarba verde s-a inmultit si numarul celor care au fost intepati de capuse si au ajuns la spital. La Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca in perioada minivacantei, aproximativ 20 de clujeni s-au prezentat in fiecare zi cu intepaturi de capusa. Ioan Muresan, managerul spitalului afirma ca in zilele anterioare acestei perioade, media era de 10 pacienti pe zi.

Si la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, medicii au avut de rezolvat astfel de cazuri. Calin Lazar, directorul medical al spitalului declara ca in perioada 1-6 mai, au avut 60 de pacienti intepati de capuse, media fiind de aproximativ 10 pe zi.

Doar 1 din 10 capuse pot transmite boala Lyme

Medicii clujeni le recomanda pacientilor ca dupa ce s-au intors acasa de la o iesire in natura sa se examineze cu atentie sa vada daca nu au puncte negre pe piele, acestea fiind capusele in stadiul cand se prind pe corp. Daca este descoperita o capusa fixata pe corp, pacientul nu trebuie sa se sperie ca ar putea sa faca boala Lyme. „Nu este bine ca pacientii sa fie speriati pentru ca se creaza panica, iar motivele de a fi speriat sunt minime. Daca a fost intepat de capusa, pacientul sa se prezinte la medic pentru scoaterea acesteia”, precizeaza directorul Spitalului de Boli Infectioase.

Studiile locale arata ca doar 1 din 10 capuse sunt infectate si chiar si in cazul intepaturii de capusa infectata transmiterea infectiei la om este scazuta si scade cu cat capusa este extrasa mai rapid.

Haine de culori deschise pentru iesirile in natura

Medicii ne recomanda sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele daca iesim in natura. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi si a tricourilor, bluzelor sau camasilor cu maneci lungi. Este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje.

Se recomanda aplicarea repetata la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.

Primaria face dezinsectie pentru capuse la cerere

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca declara ca dezinsectia domeniului public pentru combaterea capuselor se face periodic, la cererea spitalelor. „Efectuam periodic dezinsectia domeniului public, iar actiuni pentru combaterea capuselor se fac atunci cand suntem alertati de catre Spitalul Clinic de Boli Infectioase”, spune Mirela Ogrutan, din cadrul Biroului Mass-Media al Primariei. Pana inainte de perioada minivacantei, autoritatile locale nu au fost alertate de spitalele din localitate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

medicii clujeni boala lyme mirela ogrutan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2433 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018894 (s)