Care sunt șansele să te infectezi cu coronavirus în avion? Specialiștii au răspunsul. 

Apropierea dintre un număr mare de străini la bordul unei aeronave s-ar putea simți ca fiind riscantă în aceste vremuri incerte.

Care sunt șansele să te infectezi cu coronavirus în avion? Răspunsul specialiștilor

Dar, potrivit unor experți care indică foarte puține cazuri documentate de transmitere în zbor, șansele de a prinde Covid-19 în timp ce se află la bordul unui zbor sunt de fapt relativ slabe, informează CNN.

Teama de a zbura în timpul pandemiei a redus drastic traficul aerian global, care a fost, de asemenea, restricționat din cauza închiderii frontierelor. Dacă sunt confirmate noi afirmații științifice, riscul perceput crescut de îmbarcare într-un avion ar putea fi nefondat.

Pe ce se bazează răspunsul specialiștilor?

Într-un caz, aproximativ 328 de pasageri și membri ai echipajului au fost testați pentru coronavirus după ce s-a aflat că un zbor din 31 martie din SUA către Taiwan transportase 12 pasageri simptomatici la acel moment. Cu toate acestea, toți ceilalți pasageri au dat rezultate negative, la fel ca membrii echipajului.

Și, deși au existat cu siguranță cazuri de pasageri infectați care au transmis virusul echipajului unui avion sau colegilor de călătorie în ultimele luni, ratele de transmisie sunt scăzute.

Un studiu publicat recent în revista medicală JAMA Network Open a găsit dovezi ale unei posibile răspândiri a coronavirusului în timpul unui zbor de patru ore de la Tel Aviv la Frankfurt în martie.

Doi pasageri au dezvoltat infecții după ce au zburat cu un grup de turiști care au intrat în contact cu un manager de hotel infectat și, de asemenea, s-au infectat, potrivit cercetătorilor de la Institutul de virologie medicală de la Universitatea Goethe din Frankfurt.
Cei doi care ar fi putut fi infectați erau așezați în partea din spate a aeronavei, direct peste culoar de la șapte pasageri care, fără să știe, preluaseră virusul.

Un zbor mai devreme din Marea Britanie către Vietnam pe 2 martie, în care un pasager pare să răspândească virusul către alți 14 pasageri, precum și un membru al echipajului, se crede până acum că este singura transmisie la bord cunoscută către mai multe persoane.
O explicație pentru nivelul de risc aparent scăzut este că aerul din cabinele moderne de aeronave este înlocuit cu aer proaspăt nou la fiecare două până la trei minute, iar majoritatea avioanelor sunt echipate cu filtre de aer concepute pentru a prinde 99,99% din particule.
Între timp, au fost implementate diverse protocoale noi, cum ar fi acoperirea feței atât pentru pasageri, cât și pentru echipaj, care este obligatorie pentru majoritatea companiilor aeriene, verificarea temperaturii, precum și o curățare mai intensivă a cabinei și o mișcare limitată în cabină în timpul zborului.
Arnold Barnett, profesor de statistici la Școala de Management Sloan a Institutului de Tehnologie din Massachusetts, a încercat să cuantifice șansele de a fi infectat cu virusul în timp ce se afla la bordul unui zbor scurt într-un studiu recent care a analizat beneficiile politicii de locuri medii goale. .

coral