Soția președintelui României, Carmen Iohannis, este în doliu. Mesajul postat de Prima Doamnă pe o rețea de socializare a stârnit un val de reacții din partea urmăritorilor.

Carmen Iohannis, în doliu

Românii au rămas înmărmuriți după evenimentul tragic petrecut la Piatra Neamț, care a declanșat numeroase reacții și în mediul online. Incendiul de la Spitalul Județean a dus la pierderea a zece pacienți infectați cu Covid-19, care se aflau internați pe secția de Terapie Intensivă la acel moment. În semn de susținere, președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor îndurerate.

“Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”, este mesajul președintelui Iohannis, postat pe Facebook.

De asemenea, ca semn al susținerii, și Prima Doamnă, a decis să facă un gest admirabil. Carmen Iohannis a pus doliu pe pagina sa oficială de Facebook, pentru a-și exprima părerea de rău pentru tragedia petrecută. Iar gestul său a fost apreciat de sute de români, care au ales să empatizeze cu soția președintelui.

„E noapte-n sufletele noastre, luminița speranței se stinge cu zi ce trece”. „Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace!”. „Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace !”, sunt câteva dintre comentariile lăsate de urmăritorii săi.

Neregulile care au stat la baza incendiului din Piatra Neamț

România pare să trăiască pentru a treia oară o tragedie aproape la indigo. După incendiile de la Colectiv (2015) și de la Maternitatea Giulești (2010), acum se adaugă incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Ancheta este în plină desfășurare, iar procurorii și polițiștii verifică documente și analizează date pentru a descoperi cauza care a produs tragedia.

CITEȘTE ȘI:

Medic, în stare gravă la spital după ce a încercat să salveze pacienții cu COVID-19 internați la ATI

Printre problemele semnalate se numără și mutarea secției ATI de la etajul 3 al clădirii, la etajul 2, fără aprobarea DSP. Decizia reconfigurării fără acord a fost semnalată într-un comunicat al DSP Neamț.

“Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu pături au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene”, se arată în comunicatul DSP Neamţ. coral