Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitaţie publică privind "dezvoltare infrastructură educațională specifică  învatamântului primar şi gimnazial în cartierul Buna Ziua – Studiu de Fezabilitate şi Plan Urbanistic Zonal". Ofertele pot fi depuse până la data de 20.07.2021. Contractul este în valoare de 570.000 lei, fonduri bugetare. 

"Dezvoltarea imobiliara din ultimii 30 ani, cu accent pe locuire (individuala si colectiva), nu a integrat si elemente componente ale infrastructurii educationale publice (cresa, gradinite, scoala generala, liceu) sau a unor elemente fundamentale urbane (spatii publice – parcuri si piatete). Dotarile de cartier sunt reduse ca numar si suprafata si sunt grupate majoritar pe str. Buna Ziua, strada care a devenit artera colectoare a intregului cartier. Evolutia cartierului din punct de vedere morfologic a fost determinata pe structura funciara de tip agricol (situatia initiala), cu sectoare lungi, perpendiculare pe str. Buna Ziua, cu constructii insirate in adancime, fara componente de ierarhizare a spatiului urban. Aceste sectoare nu comunica intre ele si cu orasul decat prin intermediul strazii Buna Ziua. In prezent la nivelul cartierului este doar o cresa cu o capacitate de 60 locuri, cu un volum insuficient pentru cartier, iar singura dotare bine dimensionata este supermarketul Lidl, amplasat la intersectia cu str. Trifoiului.

În cartierele învecinate, cât și în centrul orașului, structurile educaționale sunt aglomerate în mare măsură de către locuitorii din noile cartiere apărute după 1990, ceea ce genereaza o serie de disfuncționalități, atât în ceea ce privește traficul generat de deplasarea către unitățile de învățământ cât și calitatea procesului educațional (cu clase supraaglomerate).

Un aspect strategic și esențial este reprezentat de către dezvoltarea durabilă prin creșterea conditiilor de locuire, a serviciilor, a infrastructurii educationale, a echipării edilitare și atractivității spațiilor publice în favoarea unei mai bune calități a vieții, având în vedere potențialul dezvoltării structurii urbane. Este necesar ca dezvoltarea urbana sa cuprinda si sfera structurilor primare in educatie (cresa, gradinita, scoala, liceu). Toate zonele de dezvoltare imobilare ale municipiului trebuie sa cuprinda un pol/centru educational pentru a evita deplasarile in centru sau in alte cartiere pentru invatamant.

Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Buna Ziua intr-un mod sustenabil si pentru a asigura dreptul la invatatura a copiilor din cartier, realizarea unei scoli pentru invatamantul primar si gimnazial a devenit o prioritate, un obiectiv strategic si vital pentru dezvoltarea durabila, dinamica si de calitate a orasului'', se arată în caierul de sarcini.

Prin elaborarea studiului de fezabilitate, prestatorul, va identifica si terenul, va analiza şi propune amplasamentul pentru scoala generala (primara si gimaziala) cu dotarile aferente in conformitate cu tema de proiectare. Zona de interes in vederea alegerii amplasamentului este Cartierul Buna Ziua, delimitat de strada Mihai Romanul si strada Macesului la sud, Calea Turzii la vest, strada C-tin Nottara si strada Paltinis la nord si strada Alverna la est.

coral