Prețul alimentului de bază al românilor a explodat. Cartofii, cunoscuți ca mâncarea săracului, au devenit un lux. Scumpirea din ultimele luni depășește 50%. Un kilogram de cartofi se vinde la piață cu 3,5 lei/kg, în condițiile în care în toamna anului trecut îl găseai cu 1,5 lei/kg. 

Comercianții spun că sunt din ce în ce mai puțini cumpărători. „Aproape nimeni nu se mai apropie de cartofi, vă spun sincer. Sunt în comerț de 31 de ani, dar nu mi s-a întâmplat așa ceva. Înainte vindeam trei tone de cartofi într-o săptămână, acum dacă dau 10 kilograme. Vă dați seama ce trăim? Dacă oamenii nu își mai permit un cartof, ce pretenții mai avem la celelalte alimente? Acum să faci o tocăniță de costă 50-60 de lei, iar înainte nici nu simțeai la buzunar”, spune o comerciantă din Piața Orizont din Călărași.

Printre tarabe, clienții îi numeri pe degete. Majoritatea pensionari își cântăresc venitul la fiecare aprovizionare.

„Dacă s-au scumpit și cartofii în asemenea hal, ce am mai putea mânca? Noi, pensionarii, în ei aveam baza. Că de carne, rar te mai poți apropia…”, spune mâhnit un pensionar care venise la piața după legume pentru o ciorbă.

Producem doar 27% din necesarul de consum

Cartoful este unul dintre produsele care s-au scumpit accelerat în ultimul an. Iar măririle de preț s-ar putea să nu se oprească aici. În acest sezon, agricultorii din sudul țării s-au plâns că nu reușesc să strângă decât jumătate din cantitatea de cartofi de anul trecut.

Seceta a pârjolit hectare întregi, însă oamenii se mulțumesc că mai au ce scoate din pământ. Pentru înființarea unui hectar cu o cultură de cartofi cheltuielile producătorului ajung la 5.000 de euro.

Pentru a acoperi necesarul pentru întreaga populație a țării, în România ar trebui să se producă aproape două milioane de tone de cartofi. Producem, însă, doar 27% din cantitatea necesară, iar în acest an producția este cu 30% mai mică decât în trecut din cauza secetei.

coral