Ministerul Dezvoltării ar putea restaura casa Matia, casa natală a lui Matei Corvin, din centrul municipiului Cluj-Napoca. Clădirea monument istoric nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950, fiind făcute doar intervenţii punctuale.

„După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă şi din punct de vedere didactic. Este o valoare şi un simbol al oraşului şi al întregii regiuni şi va putea găzdui, în continuare, Universitatea de Artă şi Design”, a afirmat ministrul Cseke Attila.

Anunţul a fost făcut, joi, la Cluj-Napoca, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, care a avut o întrevedere cu rectorul şi prorectorul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, pentru a analiza posibilitatea de finanţare, dat fiind că universitatea este proprietarul actual al clădirii.

Potrivit reprezentanţilor UDMR, clădirea monument istoric de pe strada Matei Corvin, zona pietonală adiacentă Pieţei Muzeului, datează din Evul Mediu şi nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950, suferind doar intervenţii punctuale pentru a asigura buna desfăşurare a activităţii didactice. Monumentul are o importanţă istorică şi turistică, este vizitat de zeci de mii de turişti anual, dar interiorul acestuia nu poate fi vizitat.

Ministrul Cseke Attila a arătat că această clădire necesită o restaurare completă, să fie consolidată din punct de vedere structural, trebuie schimbate instalaţiile, amenajată clădirea şi curtea interioară a acesteia, restaurată faţada clădirii, tâmplăria şi vitrajele, respectând normele aplicabile clădirilor monument istoric.

„După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă şi din punct de vedere didactic. Este o valoare şi un simbol al oraşului şi al întregii regiuni şi va putea găzdui, în continuare, Universitatea de Artă şi Design”, a afirmat Cseke Attila.

coral