Desi suntem in plina pandemie de COVID-19, multi romani au decis sa plece din tara la diverse munci agricole. Cei mai multi au plecat deja de pe aeroportul din Cluj Napoca direct in Germania, la cules de sparanghel. Banii pe care ii obtin acolo sunt frumosi, asa ca multi cetateni considera ca se merita sa riste.
Cat castiga, de fapt, romanii care culeg sparanghel in Germania

Pe site-urile de recrutare poti gasi numeroase anunturi de oferte de munca in agricultura in Germania, la cules de sparanghel. Muncitorii sunt platiti la ladita de sparanghel cules, pe care cistiga aproximativ 60 de centi, dupa cum a dezvaluit un roman de 43 de ani, dintr-o localitate din judetul Timis, pentru Ziarul Financiar.

„Sunt zile in care culeg 50 de ladite de sparanghel sau zile in care culeg 100 de ladite de sparanghel, in functie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau sa le lucrez sau de cat de mult chef am„, a declarat barbatul.

Totodata exista si varianta de a fi platit la ora. O ora de munca este rasplatita cu 9,19 euro, dar, la finalul lunii, cand se fac socotelile, compania angajatoare ii scade romanului din aceasta suma cazarea si mancarea. Astfel muncitorul ramane cu 6 euro/ora, iar daca lucreaza 8 ore/zi si 22 de ore pe luna, ramane in mana cu aproximativ 1.000 de euro. Diferenta este data de „norma” de lucru, astfel ca la un program de munca de 12 ore pe zi si 28 de zile pe luna, venitul in mana ajunge la 2.000 de euro.

Pentru a putea face o comparatie, corecta va reamintim ca in romania salariul minim este de aproximativ 350 de euro, iar salariul mediu nu mai mult de 700 de euro pe luna. Asadar multora le convine sa mearga in strainatate, chiar daca munca nu este cea mai usoara. Totusi, banii pe care ii castiga sunt mai multi decat cei pe care ii fac in Romania.

coral