Ilie Vâtcă este un agricultor în vârstă de 74 de ani din localitatea clujeană Cacova Ierii, un sat de munte de pe raza comunei Iara. Acesta a încasat, vineri, 10 iulie, o bătaie soră cu moartea de la un sătean din localitatea vecină, Ocoliş, judeţul Alba, dintr-un motiv cu totul incredibil: culegea flori medicinale de pe propriul teren, aflat în Ocoliş, pe raza judeţului Alba, iar acesta – fost boxer – l-a lovit fiindcă, în opina lui, nu avea ce căuta acolo. „Aşa-ţi trebuie dacă nu stai în judeţul tău şi umbli prin Alba” – îi repeta acesta în timp ce-l snopea!

Luni, 13 iulie, Ilie Vâtcă, un bătrânel uscăţiv, agricultor şi crescător de animale, aşteaptă, încrezător, să fie primit în cabinetul de consultaţii al I.M.L.Cluj. Faţa îi e făcută armonică, de la bătaia încasată de la un anume Ştefan, bărbat din satul vecin, Ocoliş – jud. Alba, fost boxer de performanţă, care l-a făcut KO, chiar acolo, în plin câmp. Povesteşte acesta, cătrănit la culme:

„Vineri, culegeam plante medicinale, arnică, de pe terenul meu aflat pe raza comunei Ocoliş, judeţul Alba, pe locul Boinic, teren pe care familia mea îl deţine din tată în fiu. La un moment dat mi-a apărut în faţă dl. Ştefan, un fost boxer, în vârstă de vreo 55 de ani, din Ocoliş. Mi-a spus că n-am voie să culeg flori din judeţul Alba – doar din Cluj – şi a început să mă lovească. Mi-a ars vreo trei pumni, până am căzut la pământ. Şi, când am vrut să mă ridic, mi-a mai ars unul, atât de puternic de-am adormit. Norocul meu a fost cu o femeie care era şi ea după flori şi a filmat totul cu telefonul, după care a venit apoi la mine şi a anunţat poliţia şi salvarea…”

Bătrânul mărturiseşte că, în continuare, la faţa locului şi-au făcut apariţia poliţia şi o ambulanţă, care l-a transportat la Spitalul Municipal Turda, la Urgenţă, unde medicii i-au acordat primul ajutor. Apoi, împreună cu poliţiştii, aceştia l-au sfătuit să se prezinte la I.M.L. Cluj pentru a-i fi eliberat un certificat medico-legal.

Povesteşte bărbatul, înainte să intre în cabinet: „Neapărat îl dau în judecată şi-l pun la plată, asta pentru că eu mă aflam pe terenul meu – şi nimeni nu-mi poate interzice să culeg flori medicinale de acolo, nici chiar cel mai puternic om, ca forţă, din zonă! Eu ştiu un lucru: există oameni buni, oameni răi şi oameni nebuni! Ori, ăsta face parte, clar de tot, din ultimele două categorii”!

Nu-şi încheie bine fraza şi bătrânul este poftit în cabinet, de unde se întoarce cu un certificat medico-legal – în care i-au fost recomandate mai multe zile de îngrijiri medicale. Apoi, gârbovit de spate, acesta părăseşte sala, târându-şi cu greutate paşii.

Sorin Grecu

coral