Prelungirea mandatului sefului Statului Major General de catre presedintele Romaniei, cu pana la un an, este neconstitutionala, au decis, marti, judecatorii Curtii Constitutionale.

In aprilie anul acesta, ICCJ a admis recursul presedintelui Klaus Iohannis si a respins definitiv cererea Ministerului Apararii Nationale de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca.

Initial, pe 31 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea MApN si a suspendat decretul semnat de Iohannis. Presedintele a facut recurs la Instanta suprema si a castigat in final procesul cu Ministerul Apararii.

“Admite recursul declarat de recurentele – parate Administratia Prezidentiala in nume propriu si in calitate de reprezentanta a presedintelui Romaniei, Klaus Werner Iohannis, impotriva sentintei nr. 16 din data de 31 ianuarie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal. Caseaza in parte sentinta atacata si rejudecand admite exceptia inadmisibilitatii si respinge cererea de suspendare a decretului nr. 1331/28.12.2018 ca inadmisibila. Definitiva”, se arata in decizia Instantei supreme.

MApN a deschis un al doilea proces la Curtea de Apel Bucuresti impotriva lui Iohannis, in care solicita anularea decretului respectiv, insa instanta a dat dreptate presedintelui.

Pe 28 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a semnat decretul prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza ca nu a fost aprobata propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii.

coral