Ce amendă primești dacă nu plătești rovinieta, în funcție de mașină. Conducătorii auto din România sunt obligați prin lege să plătească o taxă de drum atunci când circulă pe străzile din țară. Dacă nu plătești rovinieta, ești pasibil de amendă, cuantumul acesteia stabilindu-se în funcție de mașină. Aspectul la care trebuie însă să ai grijă este acela că poți să fii sancționat chiar și de 12 ori pe an dacă nu plătești rovinieta, astfel că suma la finalul celor 12 luni ale anului ar putea să fie una considerabilă. Află toate detaliile pentru a nu risca să iei amendă.

Ce amendă primești dacă nu plătești rovinieta, în funcție de mașină

Șoferii din România care nu achită o taxă de drum riscă să plătească amenzi rovinietă, aceste sancțiuni putând fi aplicate de către polițiștii rutieri chiar și de 12 ori într-un an. Potrivit legii din România, atunci când un conducător auto este descoperit că circulă fără rovinietă plătită, riscă o amendă usturătoare. Puțin cunosc însă ce amendă iei dacă nu plătești rovinieta, sancțiunile fiind diferite în funcție de mașină.

Pentru a ușura munca agenților rutieri, ocupați în general cu prescriere amenzi roviniete, Poliția Română a instalat camere video, care surprind autovehiculele care nu au taxa de drum plătită. În cazul în care un șofer este prinsă circulând pe drumurile publice cu un autoturism fără vinietă, acesta va fi sancționat în funcție de tonajul vehiculului. Astfel, amenzile pot varia între 250 de lei și 4.500 de lei.

Ce sancțiuni riscă șoferii care nu achită taxa de drum

Pentru autoturisme, amenzile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei;

Amenzile pentru vehiculele de transport marfă sub 3,5 tone sunt între 750 și 1.250 de lei;

Șoferii vehiculelor de transport marfă între 3,5 tone și 7,5 tone și al vehiculelor de transport persoane care au între 9 și 23 de locuri pe scaune (aici fiind inclus și șoferul) amenzile sunt cuprinse între 1.250 și 1.750 de lei;

În cazul vehiculelor de transport marfă de 7,5 tone – 12,00 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul): 1.750 – 2.250 lei;

De asemenea, pentru vehiculele de transport marfă peste 12,01 tone, cu maximum trei axe fără vinietă, conducătorii auto vor trebui să plătească amenzi cuprinse între 2.750 și 3.000 de lei;

O amendă cuprinsă între 3.000 și 4.500 de lei va fi plătită în cazul vehiculelor de transport marfă de peste 12, 01 tone, care au minim patru axe.

Cât costă rovinieta. Taxele de drum diferă în funcție de tonajul autovehiculului, dar și de valabilitate

În funcție de perioada pentru care se achită taxa de drum, dar și de greutatea mașinii, conducătorii auto trebuie să achite următoarele sume:

Pentru rovinieta valabilă 7 zile un conducător auto va plăti 14 lei;

Pentru rovinieta pe 30 de zile, prețul este de 32,67 lei;

Pentru o perioadă de 90 de zile, rovinieta care trebuie achitată costă 60,66 de lei;

Pentru un an de zile, prețul vinietei este de 130,66 de lei. coral