Clujencele sunt tot mai preocupate de sănătatea lor și a familiilor, ȋn special atunci când vine vorba despre cei mici, spun medicii. Astfel, ele se informează și ȋmbrățișează atât tratamentele, cât și procedurile de prevenție moderne, ȋncă din perioada sarcinii. O astfel de procedură este recoltarea placentei la naștere, datorită conținutului său bogat ȋn celule stem.

De la ȋnceputul anului 2022 și până ȋn august, 137 de clujence ȋnsărcinate au ales recoltarea placentei la naștere, alături de sângele și țesutul ombilical, și stocarea lor, în condiții de criogenie, pentru a trata eventuale probleme de sănătate cu care copilul s-ar putea confrunta ȋn viitor.

,,Mă bucur să văd deschiderea clujencelor față de medicina modernă, cele mai noi tratamente și mijloace de prevenție. Numărul gravidelor care se documentează și aleg recoltarea placentei, alături de sângele și țesutul de cordonul ombilical la naștere este tot mai mare. Asta ȋnseamnă că micuții lor vor avea o șansă ȋn plus la sănătate, chiar și la maturitate. Recoltarea nu prezintă riscuri și se face imediat după naștere. Celulele stem din placentă, sânge și țesut ombilical ȋși păstrează proprietățile zeci de ani și vor putea fi folosite pentru tratarea multor afecțiuni”, a declarat Dr. Harșa Radu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Recoltarea nu prezintă riscuri sau durere, nici pentru bebeluș, nici pentru mamă și are loc chiar în spital, fiind efectuată de către echipa de medici și specialiști care asistă la naștere.

România este printre puținele țări din Europa, alături de Marea Britanie, Germania și Slovacia unde este posibilă recoltarea placentei la naștere, alături de țesut și sânge ombilical. Celulele stem din cordon sunt folosite, ȋn prezent, ȋn tratamentul a peste 80 de boli grave, precum sechele AVC, paralizie cerebrală, cancere și leucemii. Cercetătorii din lumea medicală studiază intens celulele din placentă, mai multe din punct de vedere cantitativ decât cele din cordon, dar și mai diverse, și estimează că, ȋn viitor, le vor putea folosi pentru tratarea unor afecțiuni precum diabetul, Alzheimer sau Parkinson. Până acum, rezultatele studiilor sunt ȋncurajatoare, iar pacienților cărora li s-au administrat transfuzii cu celule stem li s-a ȋmbunătățit considerabil starea de sănătate și calitatea vieții. Și la noi ȋn țară zeci de pacienți au beneficiat de astfel de tratamente, atât ȋn spitale de stat, cât și private.

Recoltarea la naștere a placentei, alături de țesut și sânge ombilical, este disponibilă, ȋn România, doar la Cord Blood Center, una dintre cele mai mari bănci de celule stem europene, prima din țara noastră, cu sediul chiar în Cluj-Napoca. Banca este singura din țară care a investit în două laboratoare de ultimă generație, unul în Cluj-Napoca și altul în București. Gravidele interesate de această procedură se pot informa direct la medical ginecolog și pot afla detalii despre cel mai complex pachet de recoltare celule stem la naștere pe website-ul companiei.

coral