Pentru anumite categorii de clădiri sau unități de clădiri este necesar un certificat de performanță energetică (certificat energetic), documentul tehnic care are în vedere cât de eficientă clădirea din punct de vedere energetic.

În conformitate cu legea 372/2005 cu modificările și adăugirile ulterioare, acest certificat trebuie să se elibereze pentru următoarele situații:

·       în cazul în care respectivele clădiri se află pe proprietatea sau în administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care oferă servicii publice;

·       în cazul respectivelor clădiri a căror suprafață utilă, care depășește 250 m2, este ocupată de o autoritate publică, clădirea fiind vizitată frecvent de public;

·       în cazul clădirilor menționate în art. 7 alin. (1) din lege: birouri, blocuri de locuințe, hoteluri și restaurante, rezidențial (colectiv sau individual), clădiri de învățământ, clădiri pentru desfășurarea activităților de comerț, clădiri pentru desfășurarea activităților sportive, spitale etc., care se vând, se construiesc, se renovează major sau se închiriază.

Cum se obține certificatul energetic și cât este valabil?

Pentru client procesul de obținere a certificatului energetic este unul simplu, constând doar în solicitarea făcută de proprietarul, investitorul sau administratorul respectivei clădiri sau unității de clădiri către un auditor energetic atestat, acesta ocupându-se de tot. Proprietarul trebuie să furnizeze auditorului copiile după o serie de acte ale imobilului și să permită o scurtă vizită la clădire.

Are o perioadă de valabilitate de 10 ani din momentul în care a fost eliberat de către auditorul energetic. Această dată este înscrisă chiar în certificat.

Clădirile și unitățile de clădiri care trec prin renovări majore, având și un certificat valabil, fac excepție de la această regulă, fiind necesară obținerea unui nou act. Certificatul de performanță energetică este elaborat și eliberat în funcție de reglementările în vigoare.

Pentru clădirile și unitățile de clădiri prevăzute la art. 8 din lege nu este necesar acest certificat: clădiri independente care au o suprafață totală mai mică de 50 m2, monumentele și clădirile protejate, clădiri de cult, clădirile rezidențiale care au fost folosite mai puțin de 4 luni pe an, clădirile provizorii care se folosesc maximum 2 ani, dar și unitățile acestora.

Ce este obligatoriu să cuprindă certificatul de performanță energetică?

Certificatul de performanță energetică evidențiază date importante cu privire la consumul energiei primare, dar și finale, aici fiind inclusă și energia provenită din surse regenerabile. Aceste date sunt valorile calculate care să redea consumul de energie, în funcție de metodologia în vigoare.

Certificatul cuprinde și informații în legătură cu emisiile de dioxid de carbon.

Certificatul mai conține și metode cu ajutorul cărora se poate reduce consumul de energie dintr-o clădire sau unitate de clădire.

Dacă respectivele clădiri trec prin procesul de vânzare sau de închiriere, este necesar, din punct de vedere legal, ca proprietarul, administratorul sau investitorul să pună la dispoziția chiriașului sau cumpărătorului o copie a certificatului de performanță energetică, înainte de încheierea contractului. coral