Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală, caracterizată prin iritarea și inflamarea tractului digestiv.

Deoarece nu există tratament pentru această afecțiune, boala Crohn își va face simțită prezența pe tot restul vieții. Cu toate acestea, există însă tratamente care pot ajuta la gestionarea afecțiunii și a simptomelor, pentru a permite o viață cât mai normală și activă [1].

Cum se manifestă boala Crohn?

Boala Crohn poate afecta orice parte a intestinului subțire sau gros și poate implica mai multe segmente. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor afecțiunea este prezentă doar la nivelul colonului, care face parte din intestinul gros.

Semnele și simptomele bolii Crohn pot fi ușoare sau severe și pot apărea treptat sau brusc. Atunci când boala este activă, cele mai frecvente simptome ale acesteia includ:

– diaree;

– febră;

– durere abdominală și crampe;

– scaune cu sânge;

– durere sau scurgere în jurul anusului din cauza inflamației.

Atunci când boala este severă, aceasta poate prezenta simptome care nu implică tractul digestiv, cum ar fi:

– inflamarea ochilor sau a încheieturilor;

– prezența pietrelor la rinichi;

– anemia prin carență de fier;

– întârzierea dezvoltării în rândul copiilor [2].

Dacă simptomele de mai sus sunt prezente, atunci este recomandată o consultație medicală specializată cât mai curând posibil, pentru a primi un diagnostic exact și tratament corespunzător.

Cum te poți proteja de boala Crohn?

Deoarece boala Crohn nu are tratament curativ, opțiunile disponibile sunt axate pe protejarea persoanei afectate de simptomele bolii, pentru a menține ridicată calitatea vieții [3].

Cele mai folosite opțiuni pentru gestionarea bolii Crohn includ:

Tratament medicamentos

Medicamentele recomandate de către doctor depind de simptomele prezentate, de severitatea afecțiunii, de istoricul medical personal și de felul în care corpul răspunde la tratamentele administrate.

Medicul poate recomanda unul sau mai multe medicamente, care pot avea efect antiinflamator sau antidiareic.

Tot în această categorie intră și medicamentele care pot bloca proteine specifice, care pot declanșa în anumite situații episoade inflamatorii [3].

Schimbarea dietei

Alimentele nu reprezintă cauza bolii Crohn, însă pot declanșa episoade inflamatorii, motiv pentru care medicul va recomanda un dietetician, după ce boala a fost confirmată.

Dieteticianul îți poate explica efectul alimentelor asupra bolii și modul prin care o dietă corespunzătoare poate ameliora simptomele acesteia.

Odată ce s-a aflat efectul alimentelor consumate, dieteticianul va crea un plan personalizat prin care se vor limita orice efecte negative cauzate de alimente, fără a pierde însă nutrienții necesari [3].

Tratament chirurgical

Dacă opțiunile neinvazive nu au efectul dorit, atunci medicul poate recomanda și tratament chirurgical.

Această opțiune poate fi folosită și pentru a trata diferite complicații, cum ar fi prezența unui abces, perforație sau sângerare.

Prin intervenție chirurgicală se poate îndepărta segmentul intestinal inflamat, acțiune care este urmată apoi de unirea porțiunilor sănătoase. Ce trebuie reținut însă, este faptul că tratamentul chirurgical nu reprezintă o opțiune pentru toată lumea și că afecțiunea poate să revină chiar și după îndepărtarea segmentului inflamat inițial [4].

Remedii naturiste și schimbarea stilului de viață

Este posibil ca medicul să recomande și anumite abordări naturale, alături de cele medicale.

Una dintre opțiunile nemedicamentoase implică renunțarea la fumat și practicarea anumitor tehnici de relaxare.

Adițional, medicul poate recomanda și anumite suplimente naturale sau uleiuri esențiale, care ar putea ajuta la gestionarea inflamației [4].

Ce trebuie reținut însă, este faptul că până în acest moment nu există suficiente dovezi științifice care să confirme efectele beneficie ale acestor remedii naturiste. Din acest motiv este recomandată discutarea în prealabil cu un medic specialist înainte de a alege aceste opțiuni.

Deoarece nu există tratament pentru boala Crohn, este posibil să treci prin mai multe opțiuni terapeutice de-a lungul vieții, pentru a ține sub control afecțiunea. Discută regulat cu medicul specialist despre efectele tratamentului, pentru ca acesta să facă modificările necesare, atunci când este cazul.

Referințe:

“Crohn's Disease: Symptoms, Causes, Management & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9357-crohns-disease. Data accesării: 03.10.2022

“Crohn's Disease.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304. Data accesării: 03.10.2022

Holland, Kimberly. “Everything to Know about Crohn's Disease.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/crohns-disease#treatment. Data accesării: 03.10.2022

“Crohn's Disease: Symptoms, Diet, Causes, Diagnosis, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/151620#surgery. Data accesării: 03.10.2022

Sursa foto: Shutterstock.com coral