Deși brânza mascarpone este cunoscută pe scară largă pentru rolul său în faimoasa prăjitură tiramisu, crema bogată asemănătoare cu brânza de vaci poate îmbunătăți în mod major tot felul de feluri de mâncare în mesele de zi cu zi.

Ce este mascarpone?

Mascarpone este un tip de brânză italiană, albă, groasă și cremoasă. Deoarece este atât de bogată în grăsimi, este clasificată ca brânză cu cremă dublă sau triplă. Astfel, te poți aștepta la o brânză moale, cu gust de unt, care este ușor de întins.

Mascarpone este o brânză unică, cu un gust ușor dulce și acid în același timp. În plus, deoarece mascarpone este mult mai grasă decât brânza cremă, se topește în gură imediat ce muști din ea.

Mascarpone este folosită în tiramisu și alte deserturi italiene cremoase, dar este mult mai versatilă decât atât. Poate adăuga bogăție la multe mâncăruri savuroase decadente, cum ar fi risotto și tarte de vară cu roșii. Poți chiar să o folosești ca o cremă de brânză, așa cum ai face cu crema de brânză, pe un covrig pentru un mic dejun sau o gustare.

De unde provine mascarpone?

Mascarpone își are originea în Lombardia, o regiune din nordul Italiei, cunoscută și pentru prepararea delicioaselor risotto și ossobuco, în timpul Renașterii. Producătorii de brânzeturi vindeau această noutate în materie de lactate sub formă de cașcaval proaspăt, iar acestea au avut un succes imediat.

Astăzi, mascarpone este încă populară, și nu doar în Italia. Vei găsi această brânză în meniurile din întreaga lume, după ce și-a făcut loc în zeci de mâncăruri savuroase și produse de patiserie din diferite bucătării.

Care este valoarea nutritivă a mascarpone?

1 lingură de mascarpone (sau 28 g) are:

·       120 de calorii

·       12g de grăsime

·       9g de grăsimi saturate

·       1 g de carbohidrați

·       1 g de proteine

·       35 mg de colesterol

·       15 mg de sodiu

Majoritatea caloriilor din mascarpone provin din grăsimi, motiv pentru care această brânză este atât de onctuoasă și mătăsoasă.

Descoperă burrata

Ce poți face cu mascarpone

Deși mascarpone a devenit faimoasă după ce a fost folosită în tiramisu, această brânză italiană este mult mai versatilă decât credem noi că este. Funcționează bine atât în mâncăruri dulci, cât și în cele sărate.

Știm că brânza mascarpone poate transforma lucruri dulci, cum ar fi sorbetul, tortul de morcovi, plăcinta cu lămâie, cupcakes. Dar cum rămâne cu pastele cremoase, risotto, supele și legumele prăjite? Se pare că mascarpone poate face minuni și cu rețete sărate.

Iată câteva moduri de a profita de ultra-cremozitatea mascarpone pentru a face mesele savuroase surprinzător de bogate – cu un efort foarte mic.

·       Risotto cremos

Uneori, Mascarpone este folosit nu pentru calitățile sale gustative, ci pentru textura sa, cel mai adesea ca agent de îngroșare în risotto. În cazuri similare, fie înlocuiește în întregime untul, fie cantitatea de unt folosită este redusă semnificativ, Mascarpone adăugând componenta grasă bogată a mâncării. Risotto pe bază de Mascarpone tinde să fie mai cremos, dar și mai gros, cu o aromă foarte slabă de brânză. Mascarpone nu poate înlocui alte brânzeturi în rețetă, așa că folosiți Parmigiano Reggiano sau Pecorino Romano în aceeași cantitate ca cea cerută în rețeta originală.

·       Paste Salmone e Mascarpone

Brânza Mascarpone este considerată o pereche excelentă pentru somon. Somonul folosit pentru acest sos pentru paste nu este neapărat afumat (deși este cea mai comună opțiune) și poate fi înlocuit cu somon prăjit sau la cuptor. Peștele este apoi combinat într-un castron mare cu brânză Mascarpone, unt și ierburi (cel mai adesea coajă de lămâie și mărar tocat) și emulsionat cu apă fierbinte pentru paste pentru a obține sosul înainte de a adăuga pastele propriu-zise. Acest fel de mâncare se prepară de obicei cu paste Penne, Farfalle sau Fettucine.

·       Supe cremoase

La fel ca și înlocuirea untului în risotto, brânza Mascarpone poate înlocui fie în totalitate, fie parțial, untul și smântâna în supele cremoase groase. Crema de ciuperci, crema de broccoli și crema de cartofi sunt exemple excelente, în care o combinație de bulion și brânză mascarpone creează o textură excelentă: groasă, netedă și bogată.

·       Pizza cu mascarpone, speck și nuci

Mascarpone nu este un topping tipic pentru pizza. Cu toate acestea, anumite soiuri o folosesc destul de bine. Una dintre cele mai populare combinații este adăugarea de speck și nuci prăjite zdrobite. Uneori este combinată cu alte ingrediente precum ciuperci, gorgonzola sau măsline negre.

·       Pizza Quattro Formaggi

Există un sistem specific în spatele deciziei privind topping-urile pentru o pizza Quattro Formaggi cu adevărat gourmet: nu este vorba doar de patru brânzeturi la întâmplare care îi plac bucătarului, ci de patru tipuri distincte de texturi de brânză care se echilibrează reciproc. Ai nevoie de un tip de brânză moale (de obicei mozzarella), un tip de brânză albastră (de obicei gorgonzola), un tip de brânză tare (de obicei parmezan) și un tip de brânză cremoasă (în acest caz specific, mascarpone) coral