Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat că Simona Halep a fost depistată cu Roxadustat, substanță inclusă pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping din 2022.

Halep a fost testată pozitiv cu roxadustat, la o probă recoltată la US Open, competiție la care a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur (20 de ani, 124 WTA), scor 2-6, 6-0, 4-6.

Roxadustat se folosește împotriva anemiei, este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF și stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Sportivii pot folosi această substanță pentru a crește oxigenarea mușchilor, astfel crescând și rezistența la efort fizic, a transmis digisport.ro. 

Simona Halep a transmis la puțin timp după ce s-a aflat despre suspendare că va face tot posibilul pentru a-și demonstra nevinovăția: ”Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr!"

"Așa cum o știu eu pe Simona, cum îi știu întreagă carieră și întregul parcurs sportiv, ea face parte dintre puținii sportivi despre care pot să spun cu tărie: nu pot să cred că ea a luat în mod conștient acea substanță.

N-are nici un sens să fi luat acest medicament, Simona, o substanță care i-ar fi crescut, teoretic, rezistența fizică. Simona e o alergătoare, o maratonistă. Ăsta este și a fost dintotdeauna punctul ei forte. Daca te uiți pe fișa acelui medicament, te iei cu mâinile de cap, la ce efecte adverse are: tromboze, cheaguri, embolii, diaree, vertij. Deci, cum să iei așa ceva?!

Un presupus beneficiu, cuplat cu riscurile uriașe pe care le are. Riști să ți se facă rău pe teren", a declarat vineri seara gazetarul Cristian Tudor Popescu, la aflarea veştii despre Simona Halep, potrivit stirileprotv.ro.

coral