Se știe încă de când a apărut virusul COVID-19 că acesta produce dificultăţi respiratorii. Din cauza mutațiilor pe care acest inamic invizibil le prezintă, cercetătorii au avut nevoie de mai mult timp pentu a-și da seama cu exactitate felul în care se manifestă în organismul uman. Astfel, o echipă de cercetători americani de la Scripps Research Translational Institute din La Jolla, California, au ajuns la concluzia că o eventuală infectare cu COVID-19 poate produce daune mai multor organe.

Pe lângă dificultăţile respiratorii, pacienţii cu COVID-19 pot experimenta tulburări de coagulare a sângelui, care pot să ducă la accidente vasculare cerebrale, dar şi la inflamaţii severe, care afectează apoi numeroase organe interne.

„Credeam că era doar un virus respirator. S-a dovedit că atacă însă şi pancreasul. Atacă şi inima. Atacă şi ficatul, creierul, rinichii şi alte organe. Nu am înţeles aceste lucruri la început”, a declarat medicul Eric Topol, cardiolog şi directorul Scripps Research Translational Institute din La Jolla, din California, potrivit Agerpres.

coral