Ce pedeapsă riscă prințul care l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din UE, dacă va fi judecat în România. Arthur, cel mai mare urs brun din România, a fost ucis de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein într-o arie protejată din județul Covasna. Procurorii din Târgul Secuiesc au deschis imediat dosar penal pentru braconaj și deținere ilegală de arme. În acest material veți afla ce pedeapsă riscă bărbatul care l-a ucis pe Arthur.

Ce pedeapsă riscă prințul care l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din UE

Arthur a fost cel mai mare urs din UE, nu doar din România, iar modul în care acesta a fost ucis a creat o serie de nemulțumiri în spațiul public. Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein este cel care l-a împușcat pe animal la Ojdula, județul Covasna, într-o arie naturală protejată.

Din cauza faptului că vânătoarea de urși este ilegală în țara noastră, bărbatul ar fi spus că a obținut o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din acest județ, dar dintr-o greșeală l-a nimerit pe Arthur. După uciderea ursului, procurorii din Târgul Secuiesc au deschis dosar penal pentru braconaj și deținere ilegală de arme, în urma sesizării din oficiu a polițiștilor de la IPJ Covasna.

Momentan această acțiune are în vedere doar faptele, astfel nicio persoană nu este cercetată. Ciprian Gălușcă de la Greenpeace România s-a arătat extrem de nemulțumit și a punctat că astfel de derogări au dus la uciderea a peste 1.500 de urși în România.

„Ăsta e rezultatul de fapt al unui policy, a unor norme să spunem așa, a unor legislații care permit astfel de vânători de trofeu. Se dau cote de vânătoare pentru lupi, 500 de lupi dacă nu mă înșel. La fel s-a întâmplat și în cazul linx-ului, a pisicilor sălbatice iar mă rog de cerbi nici nu mai vorbim”, a declarat Ciprian Găluşcă, coordonator campanii Greanpeace România, scrie mediafax.ro.

Cel mai mare urs din țara noastră a fost observat timp de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zonă. Aceștia susțin că Arthur a fost un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a declarat Gabriel Paun, președintele Agent Green, potrivit unui comunicat al organizației nonguvernamentale.

În România, tariful de împuşcare pentru vânătoarea individuală a unui urs pleacă de la suma de 5.000 de euro pentru o blană evaluată la până în 350 de puncte, iar dacă are peste 400 de puncte suma pornește la 7.000 de euro şi se mai adaugă 70 de euro pentru fiecare punct în plus, ceea ce înseamnă că la o evaluare maximă de 600 de puncte a blănii poate ajunge la 21.000 de euro. Preţurile acestea sunt percepute se regăsesc pe site-ul Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva.

Emanuel von und zu Liechtenstein este prințul acuzat că l-a ucis pe Arthur. Acesta este un cetățean al statului Liechtenstein, este de profesie medic și este tată a trei copii. Familia prințului deține un castel în Austria, numit Riegersburg. De asemenea, acesta este inclus în circuitul turistic și poate fi vizitat.

Emanuel von und zu Liechtenstein a fost contactat de jurnaliștii elvețieni de la Blick, dar a refuzat să ofere informații despre partida de vânătoare din țara noastră. Aceștial-au întrebat cum a obținut permisul pentru a împușca ursul, iar prințul a răspuns doar că „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”. coral