În ultima perioadă au avut loc multe schimbări în ceea ce privește pensiile. Se pare că seria modificărilor nu se oprește aici și urmează surprize mari. Mai exact, Românii care au cotizat la stat mai puțin de 15 ani, dar și cei care au cotizat între 10 și 15 ani vor primi pensie.

Noua lege a pensiilor

Conform unei noi legi, românii vor primi la rândul lor pensii în funcție de anii munciți, dar și de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.

Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani se vor alege cu o pensie minimă, respectiv 40% din salariul minim brut pe țară, care va crește în funcție de anii în plus, respectiv 1% pentru fiecare an.

“În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare.

Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede legislația.

Autoritățile au decis să recurgă la această formulă pentru a nu mai exista diferențieri în ceea ce privește pensia celor care au lucrat mai puțini ani. În final, se va ajunge în situația ca un român cu 10-15 ani munciți să primească lunar un venit aproape egal cu cel al unei persoane care a lucrat 35.

Schimbări importante au loc și în ceea ce privește ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. Astfel, în cazul decesului unui dintre soți, celălalt va primi în plus 25% din pensia partenerului de viață decedat, așa cum prevede noua lege.

Ajutor pentru românii nevoiași Statul vine din nou în ajutorul românilor. Mai exact, mai multe familii defavorizate vor primi 700 de lei în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, drept ajutor pentru încălzire.

Primirea acestui ajutor diferă în funcție de numărul de membri, numărul de adulți, de copii. Totodată, cererile pentru acordarea ajutorului social, depuse din 1 noiembrie 2021, vor fi revizuite în mod automat, având în vedere că modificările vor fi aplicate inclusiv pentru luna noiembrie 2021

coral