Romanii care au muncit mai putin de 15 ani primesc pensie de la stat. Conditia este sa fi cotizat intre 10 si 15 ani. Aceasta categorie de persoane va primi o pensie minima si va fi stabilita in functie de salariul minim brut si de stagiul de cotizare.

Toti romanii care au muncit mai putin de 15 ani, dar care au cotizat la fondul de pensii primesc lunar pensie. Este vorba despre o pensie inima, care va fi stabilita in functie de stagiul de cotizare, intr-un procent de 40 % din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Mai mult, la aceasta suma se adauga cate 1 % din salariul minim brut pe tara garantat in piata, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat intre 11 ani si 14 ani inclusiv. Pensia acestei categorii de romani va depinde in mod proportional de numarul de ani in care au cotizat la stat.

Masura vine dupa noile modificari facute la Legea pensiilor si se fa face diferenta intre cei care au cotizat la stat intre 10 si 15 ani si cei care au cotizat peste 15 ani.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.

In cazul in care, din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare. Din cauza acesteia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima. Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

coral