Ce poți face cu cojile de ouă. Foarte multe persoană consumă ouă la micul dejun și aruncă coaja acestora. Obișnuiești și tu să o arunci, nu-i așa? Ei bine, data viitoare când mai consumi un ou, păstrează-i coaja, pentru că are foarte multe proprietăți și întrebunițări. În acest material îți vom dezvălui câteva dintre acestea.

Ce poți face cu cojile de ouă

Multe persoane știu deja că coaja de ou are un conținut ridicat de calciu, dar foarte puțini știu că aceasta poate fi de mare ajutor la diverse activități casnice. Pe lângă calciu, coaja de ou conține nitrogen și alte substanțe organice folositoare solului. Astfel, aceasta poate fi folosită pentru a ajuta culturile de legume sau pentru a curăța diferite suprafețe. Iată nouă întrebunințări nebănuite.

1. Fertilizează solul

Coaja de ou reprezintă un adevărat îngrășământ natural, deoarece conține numeroase substanțe necesare plantelor. Tot ceea ce trebuie să faci este să speli bine coaja de ou și să o lași să se usuce timp de 24 de ore. Mărunțește-o și arunc-o direct pe solul din grădina ta. Conținutul de calciu și minerale vor ajuta plantele să se mențină sănătoase.

2. Păstrează tenul curat

Coaja de ou te ajută să îți păstrezi tenul curat și vindecă anumite iritații. Aceasta se amestecă cu oțet de mere și se lasă câteva zile să se dizolve complet, apoi se aplică pe zonele afectate.

3. Poate înlocui produsele toxice de curățat

Produsele de curățare din comerț sunt extrem de toxice și pot afecta sănătatea. Cel mai indicat este să prepari o soluție eficientă și sigură chiar la tine acasă. Ia câteva coji de ouă și lasă-le să se usuce. Apoi, pune-le la măcinat. Praful obținut se amestecă cu bicarbonat de sodiu și o lingură de oțet. Soluția obținută de va ajuta să cureți suprafețele din bucătărie, dar și din baie.

4. Obține cretă pentru copilul tău

Știai că din cojile de ouă poți obține cretă pentru a realiza anumite desene pe asfalt? Ei bine, tot ceea ce trebuie să faci este să le amesteci cu făină și colorant alimentar. Coținutul îl așezi în forme dreptunghiulare, apoi le lași la uscat, timp de câteva zile. Fă-i o bucurie copilului tău!

5. Îndepărtează petele de cafea

Cafeaua lasă urme pe cănile tale preferate, dar cojile de ouă pot rezolva și această problemă. Zdrobește câteva coji și cu pudra obținută freacă cănile pătate. Vei fi uimit de rezultate!

6. Supliment alimentar pentru păsări

Dacă ai o crescătorie de porumbei, cojile de ouă pot reprezenta o importantă sursă de calciu şi minerale pentru aceste minunate viețuitoare. Cojile de ouă se usucă timp de 30 de minute, la o temperatură de 200 de grade Celsius. Apoi, se zdrobesc și se pun în mâncarea păsărilor.

7. Supliment alimentar pentru animalele de companie

Pe lângă păsări, cojile de ouă pot ajuta și animalele de companie. Până la urmă și acestea au nevoie de calciu. Tot ceea ce trebuie să faci este să usuci cojile de ou în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 200 de grade Celsius, timp de 30 de minute, apoi să pisezi cojile până obții o pudra fină. Amestecă conținutul în mâncarea animalelor.

8. Alungă dăunătorii

Cojile de ouă ajută plantele din grădina ta, deoarece ține la distanță dăunătorii. Pisează câteva coji și împrăștie praful direct pe sol. Astfel, plantele nu vor mai fi atacate de insecte.

9. Pot fi suportul unor mici lumânări

Cojile de ouă pot fi folosite pentru a realiza lumânări de casă. Topește ceară într-o coajă curată și adaugă un fitil. De asemenea, poți vopsi coaja și vei avea lumânări colorate. coral