Maria Neira, directorul departamentului de Sănătate Publică al OMS, a declarat ieri, 25 mai, că nu crede că va exista un al doilea val de COVID-19. Totuși, îndeamnă oamenii la „multă prudență” și bun simț în faza de relaxare și eliminare a restricțiilor.

În același timp, directorul OMS afirmă că nu este indicată nici relaxarea excesivă, dar nici panica și teama. Mai mult, spune că oamenii ar trebui să „învețe să conviețuiască cu bolile infecțioase”.

„Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile”, a spus ea conform happymed.tv.

Tot ea susține că „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”.

Desigur, Neira nu se avântă în decizii și ia in calcul că aceste previziuni nu pot fi exacte, deoarece săptămânile de relaxare sunt critice.

coral