Decizia președintelui rus Vladimir Puţin care a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucIeare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”, stârnește îngrijorare. Iată ce putem face pentru a ne salva în caz de explozie nucIeară.

Un site oficial guvernamental al Statelor Unite ale Americii, ready.gov, explică pe larg toți pașii pe care îi putem face pentru a ne salva viețile în cazul în care are loc o expIozie nucIeară.

Acestea pot provoca daune semnificative. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de pericul0ase dar vă puteți menține familia în siguranță știind ce să faceți și fiind pregătiți dacă se întâmplă, relatează Ziare.com

Primele minute de după expIozie sunt esențiale pentru salvarea vieții

Precipitațiile nucIeare – materialul radi0activ rezidual propulsat în atmosfera superioară , numit așa deoarece „cade” din cer după ce expI0zia și unda de șoc au trecut – sunt cele mai periculoase în primele ore după det0nare, când se emite cel mai mare nivel de rad1ație, se mai arată pe site-ul guvernamental al SUA.

Este nevoie de timp pentru ca precipitațiile să ajungă înapoi la nivelul solului, de multe ori mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale expIoziei.

– Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.

– Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

– Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie.

Rămâneți înăuntru

– Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială și purtați mască.

– Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.

– Ține-ți animalele de companie înăuntru.
Rămâneți conectați

– Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți.

– Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară. coral