DAE (Dobânda anuală efectivă) este exprimat că procent anual din suma împrumutată. Vă permite să comparați mai multe oferte de împrumut în funcție de costul total al acestora.

Exemplu:

Dacă împrumutați suma de 40.000 € pe o perioadă de un an și banca dvs. percepe o rată a dobânzii de 4%, atunci va trebui să rambursați suma de 41.600 €, adică 40.000 € de capital + 1.600 € de dobândă.

Dacă trebuie să plățiți 100 € pentru comisioanele de administrare, costul asigurării și comisioanele de garanție, atunci va trebui să rambursați în realitate 41.700 € pe parcursul perioadei, adică 40.000 € de capital + 1.600 € de dobândă + 100 € din costuri diverse.

Atenție: acest exemplu simplu de împrumut pe o perioadă de un an ilustrează mecanismul DAE, dar formulă de calcul pentru împrumuturile pe mai mulți ani este mai complexă.

Instituțiile de credit trebuie să indice DAE în reclame, oferte de credit în avans și în contracte de împrumut.

Din ce se compune rată anuală a taxei (APR)?

„Rată procentuală anuală a taxei” (APR), anterior „rată efectivă globală” (TEG), reprezintă costul total al creditului pentru consumator. Se exprimă că procent anual din suma totală a împrumutului. Această este suma pe care va trebui să o plățiți în plus față de suma împrumutată efectiv. Este mai important decât rată nominală.

DAE permite compararea ofertelor de împrumut ale mai multor instituții de creditare.

DAE include:

·         Rată nominală, utilizată pentru calcularea dobânzii la împrumut

·         taxă de aplicare

·         taxe plătite sau datorate intermediarilor, a căror intervenție condiționează acordarea împrumutului

·         costurile asigurării și garanțiile obligatorii

·         costurile deschiderii și menținerii unui cont dat, ale utilizării unui mijloc de plată care să permită efectuarea atât a tranzacțiilor și retragerilor din acest cont, cât și a altor costuri legate de tranzacțiile de plată

·         costul evaluării proprietății, excluzând taxele de înregistrare aferente transferului de proprietate asupra proprietății.

DAE fixă

DAE reprezintă rată dobânzii la un împrumut, că atare, poate fi fixă sau variabilă. O DAE fixă vă permite să aveți rate lunare constante pe toată durata împrumutului. Fiecare împrumut poate fi ales cu o DAE fixă. Acest lucru permite o mai mare securitate pentru a controla valoarea ratelor sale lunare. Ratele lunare vor fi puțin mai mari, dar nu se vor modifică pe toată perioada de rambursare.

DAE variabilă

În acest caz, ratele lunare pot varia în sus sau în jos, în funcție de un punct de referință. Creditele pe baza de DAE variabilă oferă adesea rate lunare mai mici la începutul perioadei de rambursare, dar pot crește în timp.

Trebuie să șțiți că DAE prezent la momentul acordului de principiu nu este definitiv. Într-adevăr, înainte că acest lucru să fie sigur, va trebui să cunoașteți cu precizie costul garanției și al asigurării, care apoi nu sunt cunoscute. Prin urmare, banca face o estimare.

Ca să-ți dai seama ce salariu trebuie să ai pentru un credit în valoare de 40000 euro, gândește-te la toți factorii care influențează rata lunară, independent de comisioanele bancare. DAE este unul dintre aceștia așa că trebuie să ai mare grijă pe care o alegi (fixă sau variabilă) în funcție de veniturile tale lunare. coral