News Flash:

Ce s-a intamplat azi, 29 martie, in istorie

29 Martie 2013
1492 Vizualizari | 1 Comentarii
1461: Razboiul celor doua roze: Batalia de la Towton - Eduard de York o invinge pe Margareta de Anjou si devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.

1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1792: Regele Gustav al III-lea al Suediei moare dupa ce a fost impuscat in spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai inainte. Este urmat la tron de fiul sau, Gustav al IV-lea Adolf.

1809: Tarul Alexandru I al Rusiei, declara in juramintul lui in Porvoo, ca Finlanda cucerita in cel de-al treilea Razboi Rus-Suedez, ca apartine pentru totdeauna Rusiei.

1821: In momentul inceperii miscarii Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Sutu, a anuntat hotarirea sa de a se retrage temporar din Moldova, lasind o caimacamie care sa se ocupe de treburile curente si mai ales sa asigure Poarta Otomana de supunerea Moldovei.

1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au inceput lucrarile Comisiei pentru delimitarea granitelor dunarene dintre Principatele romane si Imperiul otoman. Fostele raiale Braila, Giurgiu, Turnu, impreuna cu 30 de insule din Dunare au fost efectiv reanexate Tarii Romanesti. Lacul Brates a revenit Moldovei.

1881: La Teatrul National din Bucuresti, are loc premiera piesei "Sanziana si Pepelea", de Vasile Alecsandri.

1926: S-a infiintat, la Bucuresti, Institutul de Studii Bizantine.

1940: Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a tinut in Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu Romania. Afirmand ca URSS nu are cu Romania un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevarat, intrucit tratatele de la Londra nu fusesera denuntate), spunea ca aceasta se explica prin existenta unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a carei anexare de catre Romania nu a fost niciodata recunoscuta de URSS.

1945: Ministrul de Justitie, Lucretiu Patrascanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administratiei publice, promulgat de rege in aceeasi zi.

1964: Romania si Argentina ridica legatiile la nivel de ambasada.

1972: S-a semnat Conventia cu privire la raspunderea internationala pentru daunele cauzate de obiecte lansate in spatiul extra-atmosferic (adoptata la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunarii Generale a ONU)

1973: Razboiul din Vietnam: ultimii soldati americani parasesc sudul Vietnamului.

1974: Mariner 10, naveta americana de explorare, fara echipaj uman, devine prima naveta spatiala care a vizitat planeta Mercur, trimitand peste 2.000 de imagini pe Pamant.

2004: Sapte tari din Europa de Est, printre care si Romania, devin membre oficiale ale NATO.

2004: Irlanda devine prima tara din lume care interzice fumatul in locurile publice.

2005: Trei ziaristi romani au fost rapiti in Irak: reporterul Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, si reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „Romania Libera”.

2005: Echipa feminina de tenis de masa a Romaniei a castigat pentru a treia oara titlul european.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

impuscat eteriei adrianopol viaceslav molotov lucretiu patrascanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2465 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011952 (s)