Dacă din diferite motive un salariat vrea să renunțe la locul de muncă, atunci acesta are dreptul de a demisiona. Cu puține excepții, acest drept vine și cu obligația respectării unei perioade de preaviz, iar încălcarea acesteia îi poate aduce angajatului unele probleme. Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz, îți vom spune noi mai departe.

Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz. Toți angajații trebuie să știe acest lucru

Potrivit Codului Muncii, această perioadă de preaviz este un drept al angajatului. Fie că vorbim despre concediere, sau despre alte modalități de încheiere a contractului de muncă (excepție se face în cazul sancțiunilor disciplinare), angajatul beneficiază de acest drept. Pe de altă parte, dacă salariatul să demisioneze, atunci vorbim despre drepturile angajatorului care, care are nevoie ca angajatul să stea la muncă în perioada de preaviz, pentru a găsi un înlocuitor pentru cel care va renunța la job.

Potrivi legii, angajatul care vrea să demisioneze, trebuie să-i acorda angajatorului un termen de preaviz, iar durata acestuia nu poate depăși 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și 45 de zile lucrătoare pentru cei care au funcții de conducere.

Este important de menționat faptul că, pe toată durata perioadei de preaviz, atât salariatul, cât și angajatorul trebuie să respecte contractul individual de muncă (angajatul să își continue activitatea, iar angajatorul să-l plătească.

Ce se întâmplă dacă nu respecți preavizul

Așadar, dacă salariatul nu respectă numărul de zile de preaviz, acest lucru poate duce la amânarea efectivă a datei de la care va înceta contractul individual de muncă. Mai exact, dacă angajatul nu se mai prezintă la muncă după depunerea demisiei, va fi trecut ca absent nemotivat, iar potrivit Codului Muncii, în caz, contractul de muncă se poate suspenda.

Ba chiar mai mult de atât, salariatul care nu respectă perioada preavizului, poate fi sancționat disciplinar, deoarece, pe durata preavizului, angajatorul poate începe o procedură de cercetări disciplinare împotriva sa, dacă se constată că a încălcat regulamentul intern, condițiile contractului de muncă, dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici sau normele legale care sunt în vigoare.

În consecință, neprezentarea la serviciu a angajatului înainte ca perioada de preaviz să expire, dar și plecarea de la muncă a salariatului înainte terminarea programului stabilit în perioada preavizului, se pot considera abateri disciplinare. Așadar, potrivit Codului muncii, astfel de situații pot duce la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, retrogradarea din funcție sau la un avertisment scris (în cel mai bun caz). Cu toate acestea, trebuie să precizăm faptul că, nicio sancțiune disciplinară nu poate fi dispusă înainte de o cercetare disciplinară făcută în prealabil, cu excepția avertismentului scris.

Când poți demisiona fără preaviz

Cu toate acestea, există și situații în care angajatul poate scăpa de obligația respectării acestei perioade de preaviz. Printre acestea se numără și situația în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile pe care și le-a asumat prin semnarea contractului individual de muncă.

De asemenea, chiar și angajatorul poate renunța parțial sau total la preavizul acordat de salariat, iar în această situație, contractul de muncă al celui care demisionează va înceta la data renunțării la acest drept. coral