Deși poate și foarte periculos, din greșeală sau cu bună știință, mulți dintre noi au consumat măcar o dată alimente cu termenul de valabilitate expirat. Dar cu toate acestea, ce se poate întâmpla în organismul nostru dacă consumăm alimente care au expirat.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci alimente care au expirat

Data la care expiră un produs este scrisă pe ambalajul acestuia de către producător. Până la acea dată, producătorul recomandă ca acele produse să fie consumate. Mai mult de atât, expresia ”valabil până la data de…” face referire la perioada în care gustu acelui produs nu se alterează, nu când nu mai poate fi consumat. Așadar, după această perioadă, producătorul nu mai garantează pentru prospețimea produsului.

În funcție de produse, unele pot fi consumate și după data expirării. Un exemplu ar fi pastele făinoase sau chiar pâinea, asta în cazul în care au fost ambalate corespunzător. Cu toate acestea, majoritatea produselor nu ar trebui consumate după data recomandată de producător, în special dacă sunt produse lactate sau produse din carne care conțin ouă.

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente care au expirat

În majoritatea cazurilor, nimic. Multe produse, excepție făcând lactatele, ouăle sau fructele, își păstrează calitățile nutritive și nu se contaminează dacă sunt ambalate corespunzător și păstrate în condiții optime.

Cu toate acestea, la alimentele perisabile vorbim de o altă situație. Chiar dacă ai mai consumat până acum un astfel de aliment cu data expirării depășită, asta nu înseamnă că următorul astfel de produs nu poate să îți aducă unele probleme de sănătate. De exemplu un iaurt expirat poate să dezvolte o bacterie precum e-coli, care să îți aducă neplăceri pentru câteva zile.

Produsele perisabile expirate pot produce afecțiuni serioase de sănătate, cum ar fi o toxiinfecție alimentară. Aceasta poate prezenta simptome precum vărsături, grețuri, diaree și vomă.

Cum îți dai seama de prospețimea unui aliment

În cazul în care servești masa la un restaurant de exemplu, pentru a-ți da seama dacă un produs este proaspăt, poți întotdeauna să apelezi la simțurile tale. În cazul în care ai constatat că mâncarea nu miroase bine, cu toate că arată foarte bine, nu este recomandat să o mănânci. Dezvoltarea unor bacterii aduce și un miros urât al alimentului. Chiar dacă mirosul nu este chiar foarte neplăcut, îți poate da un indiciu despre prospețimea produsului.

În schimb, această metodă nu este valabilă pentru toate alimentele. Asta deoarece mâncărurile condimentate mai tare sau cele foarte aromate te pot duce în eroare și pot ascunde produse alterate sau expirate.

Ce înseamnă un aliment alterat

Alimentele alterate prezintă de obicei semne de degradare. Unele dintre acestea fiind: mucegaiul, putrefacția, mirosul urât, iar lista poate continua. De obicei, alimentele uscate, conservate sau congelate pot fi mâncate după depășirea termenului de valabilitate. Cu toate acestea, înainte de a le consuma, trebui să urmărești câteva elemente care îți pot da un indiciu despre siguranța consumului. Dacă ești atent la aceste semne, le poți consuma liniștit. coral