Comisia națională pentru controlul activităților nucleare (CNCAN) a publicat un ghid pentru români în cazul unui accident nuclear. Astfel de evenimente pot provoca pagube semnifcative și victime din cauza expunerii la radiații. Informațiile emise de Guvern ne vor ajuta să fim pregătiți pentru o asemenea situație.

Ghid de la Guvern prntru români în caz de incident nuclear

Țara noastră are un plan național de răspuns în caz de urgență nucleară sau radiologică. Reprezentanții Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare au introdus noi scenarii, iar Executivul de la București a emis un ghid pentru români în caz de accident nuclear. Iată ce trebuie să facă toată lumea.

După ce rușii au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, s-a vorbit din ce în ce mai mult despre riscul unui accident nuclear. Prin urmare, românii trebuie să știe ce au de făcut în cazul unui astfel de incident. Astfel, principalele sarcini ale autorităților sunt avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere sau contaminare, în urma unei eliberări radioactive.

Ce trebuie să facă toată lumea

Pentru a putea preveni o expunere semnificativă la radiații, cetățenii României sunt sfătuiți să aplice măsurile de protecție recomandate de către autorități înainte ca materialele radioactive să fie prezente în atmosferă sau pe sol. Mare atenție la acești pași simpli. Dacă sunt eliberate în atmosferă materiale radioactive, populația va fi instruită să se adăpostească.

Intrați în adăpost

Intră în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămidă, pentru a evita expunerea la radiații. În cazul în care copiii se află la școală, ei fi adăpostiți acolo. Adăpostește animalele.

Închide ușile, ferestrele, oprește ventilația și sistemele de aer condiționat. Îndepărtează hainele contaminate și șterge sau spală pielea neprotejată. Evită să îți atingi ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosi șervețele dezinfectante pe piele.

Mergi la subsol sau în mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș.

Folosește orice ai la îndemână pentru a etanșa ușile, geamurile și orice alte orificii de ventilație din cameră.

Utilizează telefonul doar în caz de urgență pentru a nu supraîncărca rețeaua.

Rămâneți în adăpost

Rămâi în adăpost 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni.

Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații.

Evită ieșirile în exterior. Sunt permise doar ieșirile adulților, pentru perioade foarte scurte și numai dacă sunt îndatoriri sau sarcini urgente ce trebuie făcute.

Ține animalele de companie în interior.

Stați informați

Urmărește mijloacele de informare în masă disponibile pentru detalii cum ar fi momentul în care poți ieși în siguranță și locul unde trebuie să mergi.

Serviciile de telefonie mobilă, mesagerie text, televiziune și internet pot fi întrerupte sau indisponibile. În acest caz, utilizează radioul ca sursă de informare.

Informarea trebuie să fie permanentă. Rămâi în locul în care te adăpostești până când ți se spune că totul este în siguranță sau ți se recomandă să te evacuezi.

În funcție de condițiile radiologice, autoritățile pot recomanda să evacuezi anumite zone. Această măsură va fi comunicată prin toate mijloacele de informare în masă disponibile (radio, TV, portavoce etc.).

Pași de urmat dacă se recomandă evacuarea

Dacă autoritățile au motiv să creadă că populația este în pericol, vor cere părăsirea caselor/evacuarea. În această situație se recomandă:

Ia cu tine un bagaj cu strictul necesar, kit-ul de urgență, medicamentele esențiale și copii ale prescripțiilor medicale, telefoanele mobile, animalele de companie.

Urmează instrucțiunile autorităților și nu devia de la ruta indicată pentru evacuare.

Dacă nu te autoevacuezi, mergi la cel mai apropiat punct de adunare stabilit de către autorități.

Solicită ajutorul autorităților dacă nu găsești punctul de adunare.

Înregistrează-te și respectă instrucțiunile autorităților în zona de adunare.

Protejează-ți locuința: înainte de părăsirea casei, oprește sistemele de alimentare și încuie ușa.

Accidentul nuclear provoacă iradierea și contaminarea populației și a mediului înconjurător peste limitele permise. După eliberarea iodului radioactiv în atmosferă, acesta poate afecta suprafața solului, apa, plantele, legumele, fructele, precum și hainele, și pielea oamenilor. coral