Puțini dintre șoferi mai recunosc toate semnele de circulație la câțiva ani de la dobândirea permsiului auto. Astfel, aceștia sunt puși în încurcătură de mai multe semne de circulație pe care le întâlnesc în drumurile lor. Unul dintre acestea este și acesta despre care vom vorbi azi.

Ce trebuie să faci când întâlnești acest semn de circulație. Puțini dintre șoferi cunosc asta

Semnul de circulație despre care vorbim astăzi este dreptunghiular, orientat pe verticală, iar pe margine este de culoare albastră.

În partea de sus a semnului de circulație, pe fond alb, desenat cu negru, se regăsește o mașină, o casă, un adult care merge și un copil care se joacă cu mingea.

Ce indică semnul de circulație

Dedesubt, tot cu culoare albă, mare, stă scris „ZONA”, iar totul este tăiat de o dungă roșie. Acest semn de circulație este întâlnit atunci când se iese dintr-o zonă rezidențială.

„Art. 134 din Regulamentul Codului Rutier, la ieșirea din zonele rezidențiale sau pietonale, conducătorii de vehicule sunt obligați să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersectează”, prevede Codul Rutier.

Semnul de circulație se numește și indică „Sfârșitul zonei rezidențiale”, iar șoferii care l-a întâlnit au putut observa că este vopsit cu culoare reflectorizantă.

„Deviere Temporară”, un alt indicator de circulație care încurcă șoferii

Un alt indicator de circulație care îi încurcă pe șoferi este cel de „Deviere Temporară”. Acesta este întâlnit pe „sectoarele de drum unde se execută lucrări pe partea carosabilă, indicând direcția de ocolire temporară”.

Acesta semn de circulație este o săgeată galbenă, pe care de multe ori nu scrie nimic. De asemenea, săgeata galbenă are vârful îngroșat cu culoarea neagră.

Din ce categorie face parte acest indicator rutier

Indicatorul deviere temporară face parte dintre indicatoarele de semnalizare temporară.

„Indicatoarele rutiere temporare corespondente indicatoarelor de avertizare, de restricţie sau interzicere ori indicatoarelor de orientare au aceleaşi caracteristici cu cele permanente, cu deosebirea că fondul alb este înlocuit cu fondul galben”, arată Codul Rutier.

În plus, legea rutieră mai arată că semnalizarea care modifică regimul normal de desfășurare a circulației se efectuează prin indicatoare, mijloace auxiliare sau marcaje, fondul acestora fiind galben.

Unde se folosește indicatorul „Deviere temporară”

Codul Rutier prevede clar că aceste indicatoare de semnalizare sunt folosite pe segmentele drumului public deschis circulației, în cazul în care:

-au loc lucrari de construire, modernizare, reabilitare;

-s-au produs accidente rutiere;

-s-au produs calamități, catastrofe…etc. coral