Nelipsita de pe mesele romanilor, mai ales în perioada sărbătorilor, celebra salata de boeuf a devenit un reper important în gastronomie, iar gustul acesteia trebuie să fie surprindă, de fiecare dată, pe toată lumea.

Ornată cu tot felul de flori, brăduți, stele de mare, pestișori, motive populare, ca un orologiu sau cu diferite urări, salata de boeuf este nu poate lipsi de pe mesele gospodinelor.

Secretul pentru ce a mai bună salată boeuf este ca legumele să fie tocate mărunt la cuțit, nicidecum la robotul de bucătărie. Astfel se va evita formarea unei paste, preparatele păstrându-și consistența. Etapa ornării este la fel de importantă, bucătăresele alegând să folosească pentru ornat albuș de ou fiert, gogoșari, castraveți murați, măsline sau frunze de pătrunjel.

În ceea ce privește maioneza, nici nu ar mai trebui menționat că aceasta este neapărat să fie făcută în casă, nicidecum cumpărată din comerț.

Rețeta pentru salata de boeuf

În prezent, cea mai bună salată de boeuf are următoarele ingrediente:

300-400 g de piept de pui (poate fi folosită și carnea de vită)

500 g de zarzavat – țelină, păstârnac, morcov

castraveți murați și gogoșari, după preferință

cartofi fierți

maioneză făcută în casă din 4 gălbenușuri (două fierte, două crude), 2-3 lingurițe de muștar și ulei

condimente, după preferințe

Mod de preparare

Primul pas este punerea la fiert a cărnii și a zarzavaturilor. Se lasă apoi totul la răcit, după care se toacă mărunt, în formă de cubulețe. Se vor toca și castraveții murați, dar se pot pune, pentru început separat, pentru a fi storși de zeama în exces.

Toate ingredientele se amestecă ușor, după care urmează prepararea maionezei. Pentu a nu se tăia, este necesar să se folosească și gălbenuș fiert, nu doar crud. Iar când aceasta ajunge la consistența dorită, se adaugă peste carnea și legumele tocate. Se amestecă foarte bine cu o spatulă, până ce maioneza a pătruns printre toată tocătura.

Pentru a uniformiza cât mai bine compoziția salatei de boeuf, este de preferat să se folosească și mâna. Se gustă și se condimentează cu sare, piper, până se obține gustul dorit. Este important să se folosească o cantitate importantă de carne, pentru că ea este cea care dă un gust foarte bun preparatului.

Și încă un aspect important pentru a obține cea mai bună salată de boeuf este adăugarea a puțină zeamă de lămâie, evitând astfel, să nu fie grețoasă coral