Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, la București, cu președintele Senatului din Cehia Miloš Vystrčil. Ciolacu i-a mulțumit oficialului ceh pentru „contribuția țării sale la proiectul european”.

Premierul a transmis discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală temele comune europene.

Prim-ministrul Ciolacu a apreciat sprijinul Cehiei pentru aderarea României la Spațiul Schengen și susținerea parcursului european al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat emis de Palatul Victoria.

Aspectele legate de securitatea regională au constituit, de asemenea, o temă a discuțiilor. În acest context, președintele Senatului ceh a salutat ajutorul substanțial acordat de țara noastră Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește tranzitul de cereale.

The President of the Czech Senate reconfirmed in Bucharest 🇨🇿’s steadfast support for Romania’s accession to the #Schengen area. Thank you @Vystrcil_Milos for your friendship and for your country’s contribution to the European 🇪🇺 project. pic.twitter.com/xkdnTyZNhy

— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) November 21, 2023

Președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Miloš Vystrčil, este într-o vizită de trei zile în România, unde se întâlnește cu reprezentanți politici și cetățeni cehi. Delegația include și o serie de oameni de afaceri, informează Senatul ceh.

Înainte de întrevederea cu Ciolacu, președintele Senatului s-a întâlnit cu omologul său, Nicolae Ciucă.

La Praga, în octombrie, am convenit cu președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, că subiectele de securitate, energie sau extinderea spațiului Schengen sunt cheie pentru ambele țări. Stabilirea și dezvoltarea unor relații de producție și afaceri reciproc avantajoase este, de asemenea, strâns legată de aceasta, motiv pentru care mă bucur că o delegație de afaceri ne însoțește în România, a declarat Vystrčil, conform sursei citate.

Předseda Senátu @Vystrcil_Milos spolu se senátory Miroslavem Adámkem, Petrem Štěpánkem, senátorkou @adela_sipova a s podnikatelskou misí dorazili do Bukurešti na třídenní pracovní návštěvu Rumunska.

Více → https://t.co/E8EL4Oezz8 pic.twitter.com/B7MSdAI87m

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) November 20, 2023