Oferta de aparate de aer conditionat portabile este vastă. În caz de vreme caniculară, nu vă inghesuiti în magazine fără să vă fi definit clar nevoile, dimensiunea încăperii care trebuie echipată și facilitățile dorite. La raft, va trebui să verificați elemente precum eficiența energetică a dispozitivului, puterea și volumul sunetului. Și atenție mare la creșterea prețurilor, sistematică în timpul valurilor de căldură!

Cele mai bune aparate de aer conditionat portabile: cateva elemente pe scurt

Pe măsură ce sosește vara, magazinele se confruntă cu o goană disperată după aparate de aer condiționat. Uneori, acest lucru este însoțit de o majorare adusă prețurilor. La sfârșitul lunii iunie, se observa câteva creșteri semnificative de preț pentru cele mai bune aparate de aer conditionat portabile: de la cateva sute bune de lei la cateva zeci de mii! Comparați prețurile între mărci și, dacă va afectează în mod regulat canicula, nu așteptați valul de căldură ca să vă echipați.

Există mai multe tipuri de aparate de aer condiționat: alegerea dumneavoastră se va face în funcție de nevoile dumneavoastră. Un aparat de aer condiționat mobil este suficient dacă vrei să îți răcești locuința doar câteva zile pe an, în cazul unui val de căldură. Pentru o instalație permanentă, apelează la aparatele de aer condiționat split (mai scumpe, și care necesită muncă, dar mai eficiente și mai puțin consumatoare de energie).

Aparatele de aer condiționat sunt (foarte) mari consumatoare de energie. Un dispozitiv cu o capacitate de răcire de 2.500 W (pentru o cameră de aproximativ 25 m2) costă destul de mult.

Și fiți atenți: nu există un aparat de aer condiționat portabil silențios!

Cele mai bune aparate de aer conditionat portabile: de ce sa optati pentru un aparat mobil?

Cei care doresc să aibă aer condiționat dincolo de lunile de vară ar trebui să opteze pentru un aparat de aer condiționat fix, de tip „split”, disponibil de la 4500-5000 de lei. Căutați, de asemenea și oferte de aer condiționat cu montaj inclus. Pentru aer condiționat ocazional sunt suficiente aparatele de aer condiționat portabile. Principalul lor avantaj este simplitatea: pot fi instalate în câteva minute, pot fi transportate dintr-o cameră în alta (sufrageria ziua, dormitorul noaptea…), iarna pot fi depozitate într-un dulap și scoase doar in caz de nevoie. Acestea evacuează aerul cald printr-o conductă flexibilă trecută printr-o fereastră sau o gaură în perete, ceea ce le face mai eficiente decât simplele ventilatoare.

Spre deosebire de aparatul de aer condiționat, ventilatorul doar agită aerul, fără să-l răcească. Prin urmare, produce o senzație de răcoare atunci când este pornit, dar aceasta dispare instantaneu odată ce dispozitivul este oprit.

Cele mai bune aparate de aer conditionat portabile: in ce marci sa ai incredere

În ceea ce privește aparatele de aer condiționat fixe, japonezii Daikin, Toshiba, Panasonic, Mitsubishi-Electric și Hitachi domină piața și și-au dovedit eficacitatea. Răspunsul este mai puțin evident pentru aparatele de aer conditionat portabile, ai căror producători folosesc adesea aceiași subcontractanți. Unele produse identice sunt vândute de-a dreptul sub diferite denumiri: dificil, prin urmare, de recomandat o anumită marcă. În plus, testele arată că și la cei mai cunoscuți producători, precum Electrolux, Whirlpool, Taurus sau Beko, calitatea poate varia în funcție de model.

Comparati eficacitatea energetică pentru cele mai bune aparate de aer conditionat portabile:

Pentru a alege un aparat de aer condiționat pe baza eficienței sale generale, puterea nu este suficientă. Merită să luați în considerare coeficientul său de eficiență energetică. Abreviată ca EER (Raportul de eficiență energetică), această cifră este un standard de măsurare pentru compararea dispozitivelor între ele. Se calculează împărțind capacitatea de răcire a aparatului de aer condiționat (energie de răcire furnizată sau căldură absorbită) la energia electrică consumată. În termeni concreti, cu cât EER este mai mare, cu atât aparatul va consuma mai puțină energie. Aceste informații sunt traduse în clasa (A, A+, A++, etc.) pe eticheta energetică. Aceste informații nu sunt complet de încredere, dar puterea de răcire declarată (în kW) și energia electrică consumată rămân indicatori importanți pentru aprecierea performanței aparatului de aer condiționat, deși diferențele de consum între diferitele modele sunt mici.

În timp ce toate aparatele de aer conditionat dezumidifică aerul, unele sunt echipate cu un buton specific care le permite să utilizeze această funcție independent de răcire, sau chiar să controleze gradul de umiditate. Idem pentru filtrare: în timp ce toate dispozitivele purifică aerul, unele pretind că pot reține cele mai fine particule și, uneori, pot elimina mirosurile. Filtrul de cărbune activ este eficient împotriva mirosurilor neplăcute, în timp ce filtrul electrostatic este recomandat împotriva prafului, polenului și bacteriilor. Pentru a fi eficiente, filtrele trebuie curățate în mod regulat.

Cele mai bune aparate de aer conditionat portabile au un cronometru, care permite aparatului de aer condiționat să funcționeze pentru o perioadă aleasă..

Telecomanda este, de asemenea, un plus pentru gestionarea dispozitivului fără a fi nevoie să te ridici.

Alege un aparat de aer conditionat portabil silențios

Chiar si cele mai bune aparate de aer conditionat portabile sunt întotdeauna mai zgomotoase decât split-urile, al căror motor se află în afara locuinței. Acesta este și unul dintre principalele defecte ale celor portabile: imaginați-vă un frigider al cărui motor ar funcționa constant, cu un ventilator suplimentar… Aparatele de aer condiționat portabile anunță, în general, un zgomot cuprins între 60 și 70 dB (în timp ce spliturile pot coborî până la 40 sau chiar 30 dB). Unele au totuși o funcție „noapte” (numită și „somn” sau „tăcere”) pentru o funcționare mai discretă. Constă în reducerea treptată a puterii aparatului de aer condiționat: asta cu siguranță crește temperatura, dar îți permite să adormi liniștit.

Cele mai bune aparate de aer conditionat portabile: cum sa reduci consumul de energie

Marii consumatori de energie electrică și deci generatori de poluare, aparatele de aer condiționat ar trebui folosite cu moderație. Izolarea corectă a locuinței, menținerea obloanelor închise ziua și aerisirea noaptea contribuie și la reducerea consumului de energie. În cele din urmă, setați aparatul de aer condiționat să limiteze diferența de temperatură dintre interior și exterior la 7°C și urmați cu strictețe instrucțiunile de întreținere.

Din fericire, producătorii fac eforturi… pentru a se evidenția față de concurenți, dar și sub presiunea reglementărilor, cu dispozitive mai puțin “lacome de energie”. Pe lângă eticheta energetică, care îi încurajează să reducă consumul de energie electrică al aparatelor lor, un regulament european referitor la gazele fluorurate cu efect de seră (gaze frigorifice) le impune să reducă impactul produselor lor asupra acestor criterii.

Când vă echipați, alegeți modele dintre cele mai bune aparate de aer conditionat portabile bazate pe criteriile enumerate mai sus. Va veți acorda un respiro atat în aerul din casa, cat si în portofel! coral