An de an, mii se persoane sunt victime sigure ale escrocilor care caută să profite de naivitatea oamenilor simpli și mult prea încrezători în ceea ce aud. Fie că este vorba despre „metoda accidentul” sau de escrocherii în mediul online, cu toții trebuie să fim foarte atenți cu ce persoane intrăm în contact sau pe ce site-uri navigăm. Iată care sunt cele mai mari escrocherii ale momentului, în România și ce presupun acestea.

Cele mai mari escrocherii ale momentului, în România. Escrocheriile tipice

Cu siguranță, multora dintre noi ni s-a întâmplat să primim un mesaj anonim în care să ni se spune că o rudă de-a noastră a suferit un accident sau că am câștigat vreun premiu fantomă la vreo tombolă. Este foarte important să fim prudenți, să nu dezvăluim detalii și informații importante legate de noi sau de cei apropiați, și, cel mai important, să anunțăm organele abilitate în acest sens că am fost o posibilă victimă a unei escrocherii. De asemenea, ar trebui să avem grijă să ne informăm toate rudele mai în vârstă de aceste escrocherii la modă, pentru a ști să se ferească de ele.

Iată doar câteva din cele mai mari escrocherii ale momentului, în România:

1. „Metoda Accidentul” este una dintre cele mai mari escrocherii ale momentului și poate cea mai cunoscută dintre toate, care a făcut extrem de multe victime, în special în rândul bătrânilor. Aceștia erau păcăliți la telefon că o rudă apropiată, copilul cel mai des, a avut un accident și că este nevoie neapărată de bani. Pentru că persoana care suna îi înnebunea pe cei păcăliți vorbea încontinuu, îi alerta și nu îi lăsa să gândească efectiv, mii de persoane au crezut și au trimis poate și ultimul ban pus deoparte.

Acum, escrocii folosesc aceeași metodă pentru a cere bani în numele unor așa-ziși bolnavi de Covid 19 sau pretind victimelor, în convorbirea telefonică, că sunt rude bolnave.

2. Metoda Maradona este una dintre cele mai vechi escrocherii din România, care a făcut foarte multe victime printre turiştii străini veniţi la noi. Metoda presupune ca doi oameni să aștepte în maşină, în timp ce alți doi pretind că sunt poliţişti şi sub pretextul verificărilor de rutină le fură banii oamenilor. Se estimează că au câştigat astfel câteva mii de euro. Asta după ce, la sfârşitul săptămânii trecute au fost prinşi în flagrant în timp ce păcăleau un turist străin în contextul că îl verifică dacă are la el bancnote false sau droguri. Când au pus mâna pe bani s-au făcut nevăzuţi.

3. Tot Maradona se numește și escrocheria prin care indivizii se duc la magazine și cer să le fie schimbată o sumă de bani. Aceștia întind o hârtie de o valoare mare, dar nu o dau casierului, iau banii de la acesta, după ce-l zăpăcesc vorbind, iar, la final, pleacă cu ambele sume de bani. Dacă vânzătorul se prinde că nu le-a dat banii și-i cere bancnota, spun că i-au dat, „uite-i acolo, ăia sunt”.

4. „Felicitări! Ai fost extras câștigător!” – poate suna unul dintre miile de mesaje pe care victimele le primesc pe telefon. În același mesaj primești și un număr de telefon la care trebuie să suni și un cod unic.

„Am sunat, respectivul mi-a spus că a fost aseară tragerea la sorți și s-au acordat câte 50 de premii a 1000 euro și 50 a 2000 euro. A spus să cumpăr o cartelă pre-pay Orange, și în 30 minute să-l sun și să-i spun codul de reîncărcare, acesta reprezentând comisionul de 1 %. El îmi va da atunci codul pentru contul de unde să ridic banii. Bineînțeles mi-a mirosit a țeapă și am dat un search pe Google”, a povestit George Buhnici, pe site-ul său, despre experiența prin care a trecut.

5. Modelul este o altă escrocherie cunoscută, extrem de răspândită pe străzile multor orașe din România. Numeroase persoane au căzut în plasa celor care le-au promis că vor ajunge modele și le-au dat acestora, în avans, sume importante de bani, păcăliți de iluzia unui viitor frumos pe marile podiumuri.

6. Nici șoferii nu au scăpat de inventivitatea acestor indivizi. Ei urmăresc mașinile parcate ilegal pe trotuar și le aplică amenzi pe geam, unde este scris și un cont fals în care șoferul ar trebui să vireze cuantumul amenzii. Acestea sunt amenzi false care ar trebui întâi verificate la Poliție, pentru a vedea dacă sancțiunea este autentică. Însă, hoții mizează pe naivitatea și credulitatea șoferilor și pe faptul că aceștia nu verifică contul bancar scris de ei pe anunțul tip „amendă pentru parcare” de pe parbriz.

Escrocherii din mediul online

Și internetul este plin de escrocherii care te pot face o victimă sigură. Este important de știut că nimic nu se primește pe gratis, că tot ce e frumos și de calitate costă și că fata frumoasă care îţi scrie de la mii de kilometri depărtare nu se îndrăgosteşte de tine în doar câteva zile.

1. O escrocherie care circulă pe internet de ceva timp îi are în vizor pe cei care caută apartamente de închiriat, fără ieși din casă. Astfel, escrocul se pretinde a fi proprietarul unui apartament de lux pe care îl închiriază sub preţul pieţei. Suma care este cerută de obicei se încadrează între 200 şi 300 de euro pentru un apartament luxos, fotografiile fiind furate de pe internet, de obicei de pe site-urile marilor hoteluri. Sub pretextul că în acel moment proprietarul nu locuieşte în oraş şi că ar fi cel mai bine ca viitorul chiriaş să testeze pentru o perioadă apartamentul iar apoi să se încheie efectiv un contract, îi trimite o factură falsificată, cu sigla AIR BNB sau Booking, de obicei, prin care selectează ca perioadă de şedere o lună de zile. Odată ce victima plătește respectiva sumă de bani, numărul de telefon devine inactiv.

2. Loteriile – fără să fi jucat vreodată la loterie, persoana primeşte un e-mail în care i se spune că este fericitul câştigător al unui mare premiu (milioane de euro) la o loterie dintr-o ţară străină. În același e-mail primește și diplome şi cecuri false, menite să-i ia ochii. Dar, pentru a i se putea transfera premiul, persoana în cauză trebuie să își trimită datele personale şi să plătească, totodată, 1.000 de dolari pentru a acoperi taxele bancare.

3. Jefuitul în vacanță – în acest caz, hackerii sparg contul de e-mail sau de Facebook al unei persoane şi schimbă datele de conectare, în așa fel încât utilizatorul real să nu mai poate accesa contul. Apoi, indivizii trimit un fals mesaj din partea titularului de cont prin care informează toate persoanele din lista de contacte că acesta era în vacanţă în altă ţară şi a fost jefuit chiar înainte de a se întoarce acasă. Acesta are în continuare biletele de avion, dar mai are nevoie de o anumită sumă de bani pentru hotel.

4. Greșeala – Indivizii contactează o persoană care a postat un anunţ online prin care vrea să vândă ceva (casă, maşină etc) şi o înştiinţează că sunt interesaţi de achiziționare. Îi trimit un cec, dar cu o sumă greşită, mai mare decât suma convenită. Atunci acesta îi cere vânzătorului să le trimită înapoi diferenţa. Acesta o trimite şi îşi dă seama că a fost înşelat în momentul în care cecul primit nu este acceptat. coral