News Flash:

Celebrul poem Iliada a fost scris in 752 i.e.n.

4 Martie 2013
1096 Vizualizari | 0 Comentarii
Folosirea unor metode aplicate in genetica pentru a afla cand a fost scrisa o opera literara pare din start improbabila. Si totusi o echipa de cercetatori americani a facut acest lucru, scrie Huffington Post.

Evolutionistul Mark Pagel si echipa sa au vrut sa stie cand a fost scrisa una din primele povesti ale civilizatiei noastre: Iliada. in acest scop au analizat evolutia cuvintelor care alcatuiesc textul la fel cum biologii analizeaza genele. Studiul lor a fost publicat in revista Bioessays.
Oamenii de stiinta sunt de acord ca opera lui Homer seamana cu o culegere de intamplari care circulau oral despre un pretins razboi al Troiei si sunt de parere ca se poate ca autorul sa nu fi existat. Nu se cunoaste nici data exacta cand a fost scrisa Iliada. Se considera totusi ca opera, asa cum o cunoastem astazi, a fost scrisa in secolul al VIII-lea i.e.n.

Prin urmare, cercetatorii au plecat de la principiul ca razboiul din Troia a avut loc si au incercat sa afle cand a fost scris textul Iliadei. "Limbajul evolueaza la fel ca genele", a afirmat Mark Pagel in Inside Science. Observandu-i evolutia, se poate reveni in timp si data un text.
Pentru a ajunge la un rezultat, cercetatorii au recurs la un mijloc numit lista Swadesh, o baza de date alcatuita din cuvinte adunate in anii 1940-1950 de lingvistul Morris Swadesh. Aceasta contine 200 de concepte care au cate un echivalent in fiecare limba si cultura, cuvinte care denumesc parti ale corpului, culori sau raporturi umane, cum ar mama si tata. In Iliada se regasesc 173 de astfel de elemente.
Dupa ce le-au identificat, cercetatorii au comparat utilizarea lor in doua limbi: hitita, limba vorbita de un popor contemporan cu epoca in care a avut loc razboiul din Troia, si greaca moderna. Au comparat apoi cei 173 de termeni in hitita, limbajul homeric si greaca moderna, studiind in paralel si istoria genetica a omenirii si decodarea genomului uman pentru a vedea cum si cand se altereaza in timp anumite gene. Cercetatorii considera astfel ca Iliada a fost scrisa in 752 i.e.n., plus sau minus 50 de ani, data care coincide cu celelalte ipoteze lansate pana acum.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

opera literara cercetatori americani mark pagel iliada
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2584 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017495 (s)