Centrul de Interes din Cluj-Napoca este prezentat în cel de-al doilea episod al seriei "Contemporary Romanian Art Scene in 7 Gallery Tours", inițiată de Institutul Cultural Român de la New York. 

Centrul de Interes din Cluj-Napoca este prezentat în cel de-al doilea episod al seriei "Contemporary Romanian Art Scene in 7 Gallery Tours", inițiată de Institutul Cultural Român de la New York. 

Filmul prezintă Centrul de Interes, având un focus special pe expoziția "Il faut cultiver notre jardin", care poate fi vizitată la etajul 4, între orele 16:00 și 19.30, de marți până sâmbătă, până la sfârșitul verii.

În film vorbesc Florin Ștefan – artist și directorul Federației Centrul de Interes și Ovidiu Leuce – artist și curatorul expoziției "Il faut cultiver notre jardin"

Expoziția ”ll faut cultiver notre jardin” reunește lucrările a 24 de artiști din Cluj-Napoca, București, Oradea și Trodena (Italia) și este structurată în jurul enigmaticei fraze concluzive din "Candide sau optimismul", de Voltaire (1759). După ce eroul romanului călătorește "în cea mai bună din toate lumile posibile”, dar întâmpină o serie nesfârșită de dezastre, războaie și alte nebunii umane, sfârșește prin a recomanda îngrijirea "grădinii noastre" ca antidot împotriva doctrinelor ideologice și ca rețetă pentru o viață împlinită: "este bine spus, a răspuns Candide, dar trebuie să ne cultivăm grădina". Titlul expoziției e răspunsul oferit timpului actual de către comunitatea artistică care activează în Centrul de Interes.

 

”Pentru a ne păstra umanitatea și a nu ceda atunci când istoria declanșează forțele sale distructive trebuie să căutam energii vindecătoare și salvatoare care să crească încet în noi. Iar căutarea trebuie sa fie cotidiană, concretă, perseverentă, indispensabilă, asemenea cultivării unei grădini sau muncii unui artist. Asta înseamnă să avem grijă de grădina noastră. ‘Notre jardin’ / ’Grădina noastră’ se referă la lumea pe care o locuim, o lume a pluralității ce prinde formă datorită puterii acțiunii umane. Nu este niciodată o grădină a intereselor exclusiv individuale în care să ne ascundem pentru a scăpa de realitate. E acea bucată de pământ în interiorul fiecăruia sau în cadrul comunității, unde sunt cultivate virtuțile culturale, etice și civile care salvează realitatea de cele mai nocive instincte ale sale. Aceste virtuți sunt întotdeauna ale noastre”, a spus Ovidiu Leuce, curatorul expoziției.

coral